Ernst Herbeck – inte varje människa har en mun

Av Rolf Zandén
ellerströms, 92 sidor

 

Ernst Herbecks diktsamling innehåller dikter från 1960 – 1991. Han levde 1920 – 1991 och levde hela sitt liv i Österrike. Han var en outsider som levde en stor del av sitt annorlunda liv på mentalsjukhus. Hans diktande började med att en läkare satte igång med skrivarterapi. Utgivningen av diktsamlingen står ellerströms förlag för.

Motiven för hans diktande är ofta djuren och naturen. Hans upprepande i texterna ger kraft åt hans dikter. Det är enkla och lättförståliga texter och lätta att ta till sig. Diktsamlingen är indelad i 5 delar i olika tidsepoker. Nr I 1960 – 1966 domineras av djuren, naturen och tiden där ofta färgstudier nämns. Rubriken nämner ofta djur och färg som är innehållet i dikten som till exempel ”Rött”:

Rött är vinet och röda nejlikor.
Rött är vackert. Röda blommor och röda.
Färger därtill blir vackert.
Den röda färgen är röd.

Del 2: 1967 – 1968 är livet det dominerande. Här har dikterna fått rubriker som ofta associerar till livet och tiden. I dikten ”Havet” kan man associera till tiden och livet:

Havet är djupt haven är vida.
Matrosens djupaste dröm,
och även om haven är aldrig så vida
vet matrosen föga därom.

Nr III 1969 – 1976 det är människan och dess miljö som har den största platsen här. Här har han tagit in sig själv i några dikter och skriver bland annat om hur rökningen har blivit en dålig vana för honom, även drömmar och önskningar som han hade har fått en plats . Här kommer även en del kloka råd hur man skall leva i olika situationer det är råd som man gärna tar till sig.

Nr IV 1977 – 1981. Här är det livet och dess olika tillstånd och händelser som är huvudsaken. Här skrivs det bland annat om hoppet, depression, hatkärlek, gråt, omfamningen och sanningen. Det är en text som ger ett intryck av en erfarenhet.

Nr V 1982 – 1991. Här känns det som han är i ett drömtillstånd. Det är en mjuk läsning man ibland något svävande. Det känns lågmält men aldrig tvekande.

Ernst Herbecks dikter står alltid nära till livet. Utgångspunkten är verkligheten. Det är de ofta återkommande upprepningarna som ger en koncentration och en extra styrka åt något speciellt i hans texter. Rytmen han tar fram förhöjer en livskänsla i hans texter. Man möter aldrig något främmande ovanligt i hans motiv man känner igen sig känner sig hemma i det mesta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

8 − två =