C. D. Wright – Fånge hos mjuka ord

Av Bo Bjelvehammar
Wahlström & Widstrand, 2013, 235 sidor

 

Carolyn D Wright är född 1949 i Mountain Home, Arkansas, i den amerikanska södern, hon gjorde sin debut 1976 och har publicerat ett betydande antal diktsamlingar. Detta är en urvalsvolym med dikter från mitten av 1980-talet till 2010, till detta kommer åtta nya dikter. Hon har gått från en traditionellt berättande poesi till en mera språkorienterad lyrik med experimentella former. Inte sällan kombinerar hon dessa båda skrivarter.

C. D. Wright skriver en poesi med en djup geografisk förankring, hon skildrar gärna miljöer som alla känner igen, men hon söker sig även till främmande miljöer, som är stängda för andra, som ett fängelse.

Räkna stundande sommardagar
Räkna de år du gick klart i skolan
Räkna de jobb du inte var kvalificerad för
Räkna de cigaretter du har kvar
Räkna dina vänner som sitter inne
Räkna dem som redan fallit

Poesin har ofta en vardagsdokumentär prägel, inga detaljer är oväsentliga, allt får plats, som en tupps namn, en järnbro och valnötter, som svartnar i gräset. I andetag av ödslighet och övergivenhet, alltid finns det en skärpa i seendet och en stringens i uppmärksamheten. C. D. Wright söker aldrig polemiska skillnader, hon söker likheter. De språkmaterialistiska eller konkretistiska övningarna kan jag undvara, jag älskar däremot de vardagliga, korta berättarsmyckena som ”Dikt” med annalkande kväll;

en hund har dykt upp vid grinden
för andra dagen i rad
mot en smutsrosa himmel
sladdar en ensam bil in i solen

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

4 × 1 =