Dagens dikt 75 år

Av Rolf Zandén
ellerströms, 2013, 46 sidor

Det kända radioprogrammet ”Dagens dikt” som sänds varje dag kl 12 firar 75-årsjubileum med att ge ut en antologi på 46 sidor med en variation av poeter vars dikter har lästs i programmet genom åren. Antologin är utgiven genom Ellerströms förlag i lilla serien och är redigerad av Göran Sommerdal.

Innehållet i antologin har något att ge till alla smaker och känslor, det är ett urval med gamla klassiker som till exempel Esaias Tegner och Harry Martinsson och de moderna nu aktiva poeterna, bland andra Ida Börjesson och Bruno K Öijer som genom åren lästs upp efter 12-slaget.

Esaias Tegners dikt ”Det eviga” som skrevs 1828 finns med i samlingen. Det är makten, våldet och tiden som tas upp här och att makten inte varar för evigt:

Väl formar den starke med svärdet sin värld,
väl flyga som örnar hans rykten,
men någon gång bytes det vandrande svärd
och örnar fällas i flykten.
Vad våldet må skapa är vanskligt och kort,
det dör som en stormvind i öknen bort.

I den moderna delen deltar bland annat Bruno K Öjer med sin dikt ”Världsberömd kropp” hämtad ur diktsamlingen c/o NIGHT utgiven 1976. Det är en dikt med besvikelse och sorg den fordrar mera tid och eftertanke:

Jag Har Stått I Träflisorna
Framför Dom Bardiskar
Där Du Skar Ut Tonåringar
Son Stupade I Ultrarapid
Sa Att Ingen
Skulle Kunna Ta Miste

Med finns även Karin Boye med dikten ”Du skall tacka” som är tagen från diktsamlingen Gröna land som är hennes andra diktsamling, vilken kom ut 1924. Här ger hon maningar ur kristna motiv om att man skall vara tacksam och tacka gudar. Det är en lättfattlig och engagerande dikt:

Du skall tacka dina gudar
om de tvingar dig att gå
där du inga fotspår
har att lita på

Ida Börjel är en av de moderna som fordrar mera tid för eftertanke för att förstå. Hon deltar med dikten ”Moderkarta – form” ur diktsamlingen Sand från 2004:

form Kan man staka ut en moder som man kan en
karta? Kartans lag börjar med en linje spänt dragen ut
från jordens kärna, från en tänkt punkt i mitten,

Med sin antologi med en samling kända poeter från programmet med tänkvärda alster en del lättförståliga och en del som fordrar mera eftertanke visar Sveriges radio den höga kvalitén på programmet. Det är ett gott råd att stanna upp några minuter om dagen kl 12 och lyssna på Dagens dikt, det blir några lugna och givande minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

4 × tre =