Jonna Fries – Omgångar

Av Carola Mikaelsson
Oppenheim förlag, 2013, 60 sidor

Jonna Fries debut Omgångar innehåller koncentrerade bilder, berättade med ett enkelt språk. Det är ett intressant språkbruk, för trots det avskalade ryms många specificeringar och beskrivningar och såväl konkreta som abstrakta ord och scener. Dessutom infinner sig en passiv känsla, en slags långsamhet, fastän det finns en god portion aktiva verb. Det finns också ett återanvändande av både enstaka ord och hela fraser eller meningar som vittnar om att Fries arbetat igenom och vänt på verserna, som i följande strof (sid. 14):

Att förblindad bära sitt synfält
se sin far skyffla graven ur jorden
att tvinande stödja sin kroppstyngd
med sin kraft vinkla benen mot kärran
att kväljande delta i scenen
med sin hand sänka djuret i djupet
att lamslagen samla sin substans
med sin märg lägga stoftet vid kanten
att smältande fläcka sitt blickfång
se sin far skyffla jorden i graven.

Diktsamlingen innehåller 5 kortare avsnitt, och jag finner det första, från vilket ovanstående exempel är hämtat, starkast. Avsnittet börjar med de finaste raderna i hela diktsamlingen:

Vägen som en torkad sena
utsträckt längs med granridån

Även om det mestadels är så att innehållet tycks viktigare än ordlekandet får det senare ibland själv fylla ut hela strofen, som på sidan 33 (ur del 3):

Formen styr rörelsen styr formen styr
rörelsen styr tanken styr skeendet styr
tanken någonting.

Det är lätt att sympatisera med diktjaget, att relatera till döda husdjur och att känna igen sig i sorg och ungdomskärlek, men jag finner inte Omgångar drabbande. Jag är därför inte helt överens om att ”vardagen och kärleken” prövas, att pulsen och döden snuddar vid varandra i diktsamlingen eller att ”naturen och stader kyler ner och omfamnar”, som baksidestexten låter mena. Åtminstone inte på ett djuplodande sätt. Tillsammans ger ingredienserna enkelt språk, koncentrerade bilder och allmängiltiga händelser en diktsamling passande för en ung publik, och som sådan finner jag Omgångar intressant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

17 + 10 =