Mathias Jansson – Super Marios psyk-os ver. 1.1

Av Rolf Zandén
Jag behöver inget förlag (Eget förlag), 2013, 70 sidor 

 

Mathias Janssons diktsamling har givits ut på eget förlag som han kallar för ”jag behöver inget förlag”. Han har deltagit i ett flertal antologier och skrivit i en del tidskrifter. Diktsamlingen är på 70 sidor med 11 längre dikter, några upp till 10 sidor. Det är dikter med en allvarlig stämning.

Mathias Jansson börjar sin diktsamling med den sorgliga dikten ”Död författare”. Det är en dikt på 7 sidor som handlar om en död författare som berättar om sin sorgliga aktivitet som aldrig tycktes vända. Det finns några osäkra strofer i dikten som till exempel ”språket rullade långsamt / ur min hand/ som en skenande barnvagn”, finns det något som kan bli långsamt skenande?

Det är berättande dikter som fordrar tid för eftertanke. Man upplever en ständig aktivitet i hans dikter en aktivitet utan avbrott där inget sovande finns. Ett allvar utan uppehåll råder en stämning som följer genom hela Mathias Janssons diktsamling. Man upplever en vilja i ett rikt ordflöde.

Det finns ingen lågmäldhet i Mathias Janssons texter man känner ofta en fantasi utan tvekan som till exempel i ”Salomos nyckel”:

Slingan i smidesjärn
slingrar sig spindellik
ner i djävulens
dunkla brunn
där gångarna
är fyllda av ruttnande bokstäver
längs vindlande pappersväggar

I Mathias Janssons dikter upplever man ett djup och en rymd det är bland annat i tiden, naturen och färgen. Det är texter med många olika miljöer och rum som läsaren får vistas i. Det råder en mystik emellanåt som väcker en fängslande stämning. Drömkänslan finns där det är en känsla med andar, luft och viktlöshet som till exempel i dikten ”Drömtydaren – REM partiet”;

Jag minns dig Swedenborg
andarna som dansade i min skål av glas
rökiga och oljiga svepte de
i ljusets alla färger längs kanalerna

så föll jag genom nattens täcke
genom de overkliga slöjorna
ända ner i Dantes slutna kretsar

Man får en känsla av att det blir för mycket händelser emellanåt i de långa dikterna det känns något trångt, en fördel vore att dra ner på dikternas volym. Det är dikter med dramatik som ger tankarna volym. Man upplever en bestämdhet aldrig någon tvekan. Det finns en ständig aktivitet i hans texter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

20 − tio =