Oscar Rickardsson – Det finns ingen tanke på dig som inte går rätt genom solen

Av Oscar Rickardsson 
Recito (Eget förlag), 2013, 84 sidor

 

Oskar Rickardsson debuterade 2010 med diktssamlingen Vakentimmar. Den nyutgivna diktsamlingen är på 84 sidor och med omväxlande prosadikter och korta och längre dikter. Den är tryckt via tekniken print on demand som jämfört med offset ger en mindre omkostnad vid tryckningen.

Kärleken är något som är väsentligt hos Oskar Rickardsson och umgänget med människor och andra levande varelser. I sina texter återkommer han ofta till ljuset där man känner en närhet. Någon ensamhet möter man aldrig där finns personer som han beskriver med känsla.

Man får ett intryck av att han är rädd att försvinna och att förlora tiden då man läser dikten ”Från drömmande kärlek till vaknande kärlek”:

Jag är rädd för att bränna upp mitt förflutna
och råka spara askan
rädd för att bränna upp min framtid
och bli kvar med drömmarna
rädd för att röra händer som är förflutna
jag längtar efter dig när du inte är här fysiskt
jag längtar efter dig än mer när du inte är här psykiskt
jag känner mig in i dig om nätterna

Det rör sig mycket om upptäckter av kroppar, det gäller hans egen och andras invändigt och utvändigt. Han tar ofta upp känslorna hos personerna i dikterna. Det finns alltid en närhet i Oskar Rickardssons dikter, en närhet som är utan gränser.

I hans prosadikter är det mycket om tiden och mörkret som skrivs. Allting är medvetet om här, nu och att finnas till. I prosadikten ” Jag räcker fram mig, här är jag” är det om åldern och skrivandet det handlar om:

Ju äldre jag blir desto mer kan jag känna en inre fåfänga, att jag vill säga och skriva så mycket klokt och meningsfullt, säga rätt saker, aldrig göra bort mig, aldrig skriva meningsfritt eller dumt. För tänk om man gör bort sig, tänk om orden kommer ut helt fel, tänk om tystnaden kommer in helt fel. Vad kan väl vara värre?

Det finns inget som är främmande i Oskar Rickardssons texter det är aldrig någon tvekan, det mesta känns som det hör till vardagen. Koncentrationen till kärleken är något som är väsentligt för Oskar Rickardsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

sex + nio =