Stefan Boberg – Oslipad diamant

Rolf Zandén
Collana, 2013, 65 sidor

Oslipad diamant är Stefan Bobergs debut, som skrivits under åren 2011 – 2012. Det är en samling betraktelser som rör sig vida omkring med ljus där naturen och tiden har en stor roll. Collana förlag står för utgivningen.

Tiden är något som ofta återkommer i Stefan Bobergs dikter det är årstider, minnet, dagen och ögonblicken bland annat. I dikten ”Tidslinjen” upplever man ögonblicken från förr och från nu och något som väntar:

Ögonblick – i tiden frusna
som ett pärlband längs min tids linje

jag lyfter, svävar över den
friktionsfritt

ser, hör, känner händelser från förr, från nu
och det som ligger i väntan på att ske

Ofta är dikterna i jagform där han beskriver sina naturupplevelser vid skogar och hav. Han ser en bergvägg där stenhjärtat stillnat, årstider som växlar, där han i vintern med glittrande facettögon ser snön och hör vårsång från dunbollsnäbbar. Man tvivlar inte att det finns en erfarenhet från naturen hos honom, känslan finns där.

Ordet ”oslipad” som finns i bokens titel blir man påmind om i en del meningar som kunde ha slipats på något mer. De finns några meningar som kunde ha formulerats om till sin fördel och en del ord kunde ha utelämnats.

Det är kontrasterna i dikten ”Kartläsare” som väcker en känsla av osäkerhet:

där jag ser mig som ett träd
ser du mig som en bäck
upp kan vara ner
svar kan vara fråga
lycka kan vara sorg

Boberg beskriver årstiderna med sina olika tecken. Det är årstiderna med kyla, värme och kärlek, liv och hösten med en upplevelse nära slutet. Det är minnen som samlas för att gå tillbaka till årstiden med kylan.

Någon lågmäldhet upplever man aldrig i Stefan Bobergs dikter. Det finns en vilja i hans dikter som rör sig vida omkring och väcker fantasin som ger läsarens tankar näring. Det är ett ansenligt antal resor i fantasin som läsaren bjuds på, blandade trovärdiga och mindre trovärdiga. Det gäller att ta vara på och känna av fantasin. Det är stimulerande att få uppleva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

femton + 17 =