Meny Stäng

Freke Räihä – Mänskliga exempel

Smockadoll Förlag, 2013, 360 sidor

Av Rolf Zandén

Freke Räihä
Freke Räihä

Freke Räihä har nyligen kommit ut med diktsamlingen Mänskliga exempel på 360 sidor. Han har sju diktsamlingar bakom sig och är även aktiv som kritiker och översättare. Smockadoll Förlag står för utgivningen av hans senaste diktsamling. Här följer Freke Räihä ett tema om fysiska missbildningar och problem, vilka beskrivs utförligt och med känsla.

Freke Räihä manskligaexempel (200x300)

Många av missbildningarna som tas upp känns främmande eftersom det är något man aldrig hört talas om, men texten väcker ändå intresse. Smärtor är inte ovanligt i hans texter. Det är inga ämnen man njuter av att läsa men de stannar ändå kvar i minnet. Bitvis är problemen svåra och invecklade. Men någon erfarenhet av det Freke Räihä skriver om tror man som läsare ändå finns hos honom och man undrar om han har gått igenom något av det själv.

Det känns skrämmande då han skriver om solen och ljuset, om hur de kan påverka det levande negativt. Det låter som en uppmaning att man skall undvika solen då han skriver om hur den kan påverka och förbränna vävnaden. Det fräknas och bildar cancer mot ytan och det är få som överlever påstås det i hans text. Han väcker en känsla av grymhet från solen och ljuset, företeelser som man ofta annars dyrkar:

Ljuset från solen, går inte att reparera,

bränner den levande vävnaden.