Freke Räihä – Mänskliga exempel

Smockadoll Förlag, 2013, 360 sidor

Av Rolf Zandén

Freke Räihä
Freke Räihä

Freke Räihä har nyligen kommit ut med diktsamlingen Mänskliga exempel på 360 sidor. Han har sju diktsamlingar bakom sig och är även aktiv som kritiker och översättare. Smockadoll Förlag står för utgivningen av hans senaste diktsamling. Här följer Freke Räihä ett tema om fysiska missbildningar och problem, vilka beskrivs utförligt och med känsla.

Freke Räihä manskligaexempel (200x300)

Många av missbildningarna som tas upp känns främmande eftersom det är något man aldrig hört talas om, men texten väcker ändå intresse. Smärtor är inte ovanligt i hans texter. Det är inga ämnen man njuter av att läsa men de stannar ändå kvar i minnet. Bitvis är problemen svåra och invecklade. Men någon erfarenhet av det Freke Räihä skriver om tror man som läsare ändå finns hos honom och man undrar om han har gått igenom något av det själv.

Det känns skrämmande då han skriver om solen och ljuset, om hur de kan påverka det levande negativt. Det låter som en uppmaning att man skall undvika solen då han skriver om hur den kan påverka och förbränna vävnaden. Det fräknas och bildar cancer mot ytan och det är få som överlever påstås det i hans text. Han väcker en känsla av grymhet från solen och ljuset, företeelser som man ofta annars dyrkar:

Ljuset från solen, går inte att reparera,

bränner den levande vävnaden.

Fräknas, bildar cancer mot ytan,

de flesta överlever inte längre än till tjugo.

Men det menas åldersenheten.

 

Freke Räihäs texter väcker en speciell stämning där man kan känna en slags magi med all grymhet som man upplever i hans beskrivningar om de fysiska problemen som människan ofta drabbas av.

Tanken om förgängligheten, hur skört livet är, följer genom hans diktsamling. Med beskrivningen om hur omöjligt det ofta är att kunna rå på problemen väcker en styrka i hans texter.

Det yttre kan bli ett problem nästan som en sjukdom för somliga:

Lotus, parallella fötter, inte utåt som en anka.
Sträck på ryggen, bak med axlarna.
Upp med hakan, så du inte får gamnacke.
Håll blicken horisontellt, inte för högt – då blir det för kaxigt.
Vill du vara kaxig, använd dina ögon.
Alltid klackarna i först och sträck på knät.

 

Att läsa Freke Räihäs dikter föder tankar om det hotfulla som finns där. Det är hela tiden ett djupt allvar i hans texter, en dramatik som skrämmer. Läsaren blir medveten om hur lite man vet om hoten för överlevandet. Freke Räihäs text håller en vaken det finns ständigt något som håller tankarna aktiva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

1 × två =