Krister Gustavsson – Andningsbok Landskapsbok

Bokförlaget Lejd, 2013, 91 sidor

Av Bo Bjelvehammar

Krister Gustavsson. Foto: Martin Ander.
Krister Gustavsson. Foto: Martin Ander.

Den första avdelningen bestämmer tonen och färgen i hela diktsamlingen, klangfärgen varierar från vemodssvart till ångestgrå.

Ett barn har Astma bronchiale, det är en kamp mot kramper, svullnader och kvävningsanfall och en kamp för syre, natten är mörk och befriarna heter adrenalin och efedrin. Smärta, oro och en ovisshet om det ska bli en ny dag, präglar livet. Det blir något ljusare i ungdomen och vid en busstur i ett slättlandskap finns det möjlighet att koppla av, att se och tänka på annat;

Krister Gustavsson Andningsbok

Det möjliga landskapet som breder ut sig där som tränger sig på där
Landskapet som är du som är molnens som är molnens berg och vatten
Molnen och jorden som alltid varit varandras

Krister Gustavssons språk är rent och avskalat. Han har ett suggestivt driv i sitt diktande, det är föga konstlat utan består av tankar, reflektioner och minnesbilder. Just ordet bilder är passande för hans poesi, han skriver i bilder. Den stillsamma och eftertänksamma tonen bryts i en trubbig samhällskritik och i den sista avdelningen ”Charter”, lider orden av påtaglig andnöd.

Som titeln antyder handlar det om andning och landskap, det gör verkligen det. Det är otaliga strövtåg i landskap, både lantliga och mera stadslika; det handlar om observationer av väder, om växters anatomi och växtplatser, om ett landskap, som inte finns mera, som har ersatts av något nytt. Förändringar, förvandlingar och nya tidsdräkter. Bland dessa dikter finns samlingen bästa;

Februarisol orkar över horisonten
Spänna på skidorna snedda genom trädgården
Snölagret så tjockt att staketet ligger dolt
Det bär bort över fälten in i skogen ner mot sjön

(Inledningen av dikten ”Snö”)

Det är en vacker bok, med ett omslag som är kongenialt med det mörka innehållet, en oljelasyr med lack After the Battle, av Krister Gustavsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

två × 4 =