Oktay Rifat – Det som blåser genom kvarteret

ellerströms, 2013, 100 sidor
Av Rolf Zandén

Oktay Rifat
Oktay Rifat

Oktay Rifats dikter i Det som blåser genom kvarteret utmärks av harmoni och lugn samt en viss jag-centrering.

Ellerströms Förlag har nu kommit ut med en diktsamling av Oktay Rifat (1944 – 1988) Det som blåser genom kvarteret. Han är född i Turkiet. Det är dikter som handlar bland anat om de vardagliga glädjeämnena, besvikelserna och orättvisorna. Översättare är Turhan Kayaoglu.

Rifat har ett enkelt och okonstlat uttryckssätt i sina dikter. Någon brutalitet eller stress finns aldrig hos honom ofta är det något av lugn och försiktighet som känns men ändå finns ingen långsamhet det är en ständig aktivitet och en tydlighet som möter läsaren.

Den första dikten i Oktay Rifats diktsamling är ”Tacksamhet” som ger ett positivt intryck där han uttrycker en  tacksamhet till dagen:

Oktay Rifats Det som blåser genom kvarteret.
Oktay Rifats Det som blåser genom kvarteret.

Mina galoscher och min rock
vill jag tacka
Jag vill tacka den fallande snön
tacka för denna dag och denna glädje
Att jag får trampa denna mark, tack
Himlen och jorden, tack
Tack till stjärnorna vilkas namn jag inte vet,
till vattnet, tack till elden

Tiden, rymden och naturen är något som är väsentligt hos Oktay Rifat och som han ofta återkommer till.  I dikten ”En fågel” kan man känna att det är skymningen som är den tid på dygnet han känner mest för:

Skymningen är den tid, då klockorna
går mest rätt, inte en fågel rör sig i luften.
Staden sminkar sig på nytt i speglarna.
Gatan är precis som vi önskar, felfri och fulländad.
Vi sitter tysta och helt allena, jag, teet, tobaken och pennan.

Dikterna är ofta skrivna i jagform vilket gör att känslan av närheten till honom växer. Det finns en frihetskänsla i Oktay Rifats  texter en rymd och en öppenhet i det han beskriver. Han skapar ofta en stämning där något av en drömbild stiger fram en klarhet och säkerhet finns där. Viljan är stark hos honom. Tiden kommer inte undan hos Oktay Rifat det känns som han helst ser bakåt: ”Tiden går baklänges, molnen / släpade tillbaka en dag som flytt, …..”.

Det är en drömlik värld i hans dikter där han skapar miljöer med stämningar från stadsmiljöer och landskap. Hans dikter är lättlästa det behövs ingen större erfarenhet av poesi för att få ut något av hans texter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

14 − 13 =