Urban Andersson – Den andra natten

Norstedts, 2013, 72 sidor

Av Rolf Zandén

Urban Andersson. Foto: Liam Karlsson.
Urban Andersson. Foto: Liam Karlsson.

 

Lugnet och vilan är det mest centrala i Urban Anderssons nya diktbok Den andra natten.

Tystnaden och lugnet är det väsentliga i Urban Anderssons nyutkomna diktsamling Den andra natten. I hans texter möter man ofta ljuset och mörkret. Han debuterade 1965 och har givit ut ett flertal diktsamlingar. Han arbetar även som översättare.

Det finns en stämning i Urban Anderssons dikter, en stämning med tystnad och lugn som ger vila. Tiden med ljuset och mörkret är något som ofta möter läsaren. Det är texter där en känsla av viktlöshet är tydlig:

Urban Andersson Den andra natten

I den djupa natten
kan det stiga fram
detta som är onämnbart
och döljs av drömmarens dröm
-en mörk låga
som brinner i oss alla
också när vi är oseende
och tror oss vara döda

Han ger en tydlig bild av tystnaden och tiden där en avspändhet råder. Tiden plockar han fram i olika skeenden, där är dygnet i sina olika perioder, mörkret och ljuset, väntan, slutet och början. Det finns en trygghet och lätthet i hans texter, aldrig någon tomhet eller något främmande. I Urban Anderssons dikter finns hela tiden en aktivering av läsarens tankar, vilket ger en känsla av närhet.

Även kärleken har fått en plats i hans texter. Läsaren får följa en utveckling hos ett par som funnit varandra. Här möter man den naturliga närheten hos det förälskade paret. Det är en väl beskriven kärlek där man känner värme och en lätthet som påminner om fågelns:

Ett fågeldun
hade fastnat på rutan
medan jag sov
Plötsligt mindes jag
hur du i en dröm
ropade mitt namn
innan jag såg dig försvinna
i det mörka vattnet
blänka till ett ögonblick
och sedan vara borta

Man känner en lugn rörelse i Urban Anderssons dikter det är en rörelse med styrka och säkerhet, aldrig någon tvekan. Om det behövs en lugn stund är hans texter att rekommendera, de ger en paus från den stressade vardagen. Det är en diktsamling som man gärna vill ha inom räckhåll för att kunna återkomma till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

ett × 2 =