Helga Krook – Puppe Doll Chrysalis

Bonniers, 2013, 107 sidor
Av Bo Bjelvehammar

Helga Krook. Foto: Christine Olsson
Helga Krook. Foto: Christine Olsson

De ord som ligger närmast vid läsningen av Helga Krooks femte diktsamling är instängdhet och omvandling; titeln talar ju om både puppa och fjärilsfoster.

Och det handlar om att inte nå fram, om att försöka med olika metoder och ta till språkliga experiment för att nå ett stycke längre. Mot ett klarare språk och en lättare kommunikation. Ibland räcker inte det svenska språket till, det får tas till både engelska och franska. I de brokiga dagboksbladen finns även kommentarer och reflektioner kring en kärleksrelation, som inte alltid är så lätt att begripa sig på och ta till sig;

Helga Krooks puppe doll chrysalis
Helga Krooks puppe doll chrysalis

han säger att jag
blir osynlig att han
tycker så mycket     om mig
jag slår ned blicken

Även om det inte alltid är uppenbart vad som menas och om det finns en röd tråd, så är den ofta osynlig och otillgänglig; dikterna kränger och spretar, det är uppenbart att Helga Krook vill tänja språkets gränser. I detta arbete krävs det en del ofullbordade och halvfärdiga försök. Det gäller även relationen som finns genom hela samlingen, den rör vid de sköraste och tunnaste strängarna, men den arbetar nära förstörelsen. Det finns kanske ingen anledning att klamra sig fast vid den?

lär
mig att
lämna ett
visset
bla
d

Nästa gång vill jag att Helga Krook lämnar sin försöksverksamhet med språk och kommunikation; blir mera handfast och bestämd i sitt tilltal och öppen i sin dialog med läsaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

11 + 13 =