Karin Lentz – Dagboken tar det inte till sig

Smockadoll, 2013, 43 sidor
Av Rolf Zandén

Karin Lentz. Foto: Kristian Carlsson
Karin Lentz. Foto: Kristian Carlsson

Det är Karin Lentz tidigare utgivna dikter som samlats till hennes nyutkomna diktsamling Dagboken tar det inte till sig. Diktsamlingen är indelad i fyra kapitel. Här finns bland annat minnen från kriget där känslan av en osäker tid tas fram. Texten är säker och trovärdigt skriven.

Det är en lättläst och engagerande diktsamling där tankarna hålls aktiva. Det behövs inte någon vana att läsa lyrik för att få ut något av Karin Lentzs dikter. I första delen ”Samvete låter sig lätt meleras” skrivs det om upprymdhet, minnen och samvete. Det väcks en känsla av nedstämdhet här med en osäkerhet och ont samvete som grundelement. Texten väcker tankar tillbaka till ett krig och svårigheterna under detta. Minnena plågar diktjaget. En känsla av väntan, saknad och något som flyr finns även med:

Karin Lentz Dagboken tar det inte till sig
Karin Lentz Dagboken tar det inte till sig

När jag ligger i min säng
är det i en annan
du är en annan, jag densamma
Båda saknar vi ansikten
Jorden flyger iväg
haven viker undan
landningsbanan störtar emot
taxin kör till hotellet
som saknar rum

Diktsamlingen präglas också av jagets oro. Väntan på att det skall lugna sig är med, vilket det emellanåt gör det bra för stunden. Det ger ett intryck av en instängdhet i minnena, det är minnen bland annat från kriget som blir svåra när de kommer fram.

I ”Personnummer saknas” känns osäkerheten redan i titeln. Här får läsaren intryck av osäkerhet genom frågor, påståenden om olika saknade, osäkerheten, väntan är tydlig. Kärlek och svek har även fått plats, här känns en ensamhet och saknad som till exempel:

Tänker du på mig en sekund
där, på ditt parisiska hotell
Det rör sig inte om sekunden
Det rör sig om evigheter
Trodde vi hade vårt Paris

Man känner en tydlighet och säkerhet i språket i Karin Lentz dikter. Det är fängslande texter med liv i som går tillbaka till minnenas dagbok där summan av en medryckande sanning känns. Karin Lentzs dikter är något man gärna återvänder till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

fjorton − sju =