Torbjörn Säfve – Brytstycken

Black Island Books, 2014, 80 sidor
Av Bo Bjelvehammar

brytstycken

Sala är känt för sin silvergruva, men där föddes även Ivan Aguéli: målare, religionsfilosof och orientalist. Han dog i en tågolycka i Barcelona. Torbjörn Säfve har skrivit en mäktig biografi över honom, en stark skildring av både personen och hans tankevärldar.

Det är så jag känner Torbjörn Säfve och hans skrivande om historiska personligheter. Brytstycken är något helt annat. I korta prosadikter blickar han bakåt, samtidigt som han kritiskt analyserar vår samtid. Säfve tar fram utsnitt ur sitt liv, bänder och vrider och avlossar ofta en förödande kritik mot vårt sätt att leva. Han tyr sig till äldre författare och reflekterar gärna över det han ser. Fienderna är många, måstetiden är en av de svåraste antagonisterna. Samhällets svarta måstetavla är klockan och det vill författaren göra uppror mot och han vill inte veta av någon styrning av tiden eller livet i stort.

Torbjörn Säfves Brytstycken
Torbjörn Säfves Brytstycken

Torbjörn Säfve är beläst, han rör sig med lätthet hos klassiska författare och filosofer, någon enstaka gång talar han om vardagliga minnen, som resan till Ramlösa eller besöket i sydost;

besöker Simrishamn och äter hemgjord köttfärsröra
på Mårtens gatukök
de små husen är vackert bemålade
stormvind
alla glada ändå

Diktsamlingen är rik på tankeväckande referenser, den är tät på skarp civilisationskritik, men den ska avnjutas i små doser, beroende på täthet och mättnad.

Jag blir förtjust i dikten om den nya fotbollen, Lejonkulan nr 5, men det räckte inte till att komma med i laget;

men den kvalificerade mig endast till medlem
av elitspelargänget ”kalle bakom”
=en som hämtade bollen när andra
skjutit över målet
eller vid sidan av målet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

20 + sexton =