Christina Rosetti – Trollmarknad och andra dikter

Av Rolf Zandén

Christina Rosetti. Porträtt utfört av brodern Dante Gabriel Rosetti.
Christina Rosetti. Porträtt utfört av brodern Dante Gabriel Rosetti.

Christina Rossetti föddes 1830 i London och avled 1894. Hon skrev poesi redan som tonåring. Christina Rosetti gav ut två diktsamlingar och två prosaberättelser varav en var för barn, samt några verk med religiösa meditationer. Diktsamlingen Trollmarknad är på 47 sidor med 10 dikter däribland långdikten med samma titel som diktsamlingen vilken är hennes mest kända dikt. Christina Rossetti har varit förbisedd i Sverige i 120 år tills ellerströms förlag nu kommer ut med hennes samling Trollmarknad och andra dikter.

Christina Rosettis Trollmarknad och andra dikter
Christina Rosettis Trollmarknad och andra dikter

Långdikten ”Trollmarknad” har tolkats på olika vis. Det är en dikt som fängslar publiken. Trots att trollen ibland symboliserar djävulens utsände verkar det som att Christina Rosett avsett det som beskriver en kristen dimension. Hos henne kan de även ses som en del av naturen. Dikten ”Trollmarknad” känns mest som en saga där trollen vill göra affärer. I Christina Rosettis text upplever man trollen som ofarliga, ja här blir de iakttagna mer som snälla varelser. Det uppstår en känsla av magi i dikten.

En närhet till naturen finns alltid i det Christina Rosetti skriver. Ett bra exempel är dikten ”Äppelplockning”:

Ifrån mitt äppleträd jag bröt dess blom
och bar en kväll i håret, vit och skär:
vid skördetiden fann jag var gren tom
och inga äpplen där

Med korgen dinglande jag vände om
och gick min samma väg tillbaka sen:
jag retades av grannar där jag kom

så tomhänt igen.

Lilian och Lilias släpade en korg
så full att den blev lik ett spydigt skratt
på väg till modern sjöng de utan sorg,
när solen sjönk mot natt.

Det är en fängslande mjukhet tillsammans med en närhet som jag upplever i Christina Rossettis dikter. Naturen är något som alltid finns med i hennes texter. Det ger ett intryck av att hon var en naturälskande människa. Djur, natur och troll var hennes närmaste motiv. Hennes dikter är något man gärna återkommer till.

1 kommentar på “Christina Rosetti – Trollmarknad och andra dikter

 1. christina rossettis långa dikt Trollmarknad, rytmisk, metrisk. skicklig scenograf, en brokig naturlyrik bildar fond men bara utsmyckning. två flickor lizzie (dygdemönstret) och laura (den passionerade) möter troll som bjuder på förbjuden, exotisk frukt.

  diktjagets slits av utifrån pålagda normer och värderingar om kyskhet, självkontroll och att förbli på sin förväntade plats. viktorianska england. kvinnans möjligheter. frukterna, vad vore inte syndigt då, som ett äpple, orm, bibeln men här är det två flickor som ställs inför synden. den ena faller och den andra står emot.

  förblir ogift livet ut. två flickor. hur långt kan en kvinna gå? två?

  kapitulera. anpassa sig. samhällskritik på det personliga planet. man kan ana vad som inte skrivs. hur skulle hon, i den tiden, kunnat vara djärvare utan att bli stämplad som osedlig. samhällsmoralen når in i dikten. svårt att inte läsa diktgestalterna och författaren som sammanflutna, förblev ogift.
  hennes bror, lizzie – hennes svägerska elizabeth siddall: millais undersköna ophelia. hjärter dam, kortet som rossetti aldrig får i sin hand.

  lizzie räddar laura ur njutningens förtrollning, rossettis inre kamp mellan att leva upp till förväntningarna eller förverkliga sina passioner. är det dygden som till slut segrar eller är det passionen som i dygdens värld släcks ut?

  prefeminism. de val som hon inte kunde göra, kapitulera, man kan bara gissa vad christina rossetti förmått i en annan tid eller i ett annat kön. there is no friend like a sister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

nitton − 15 =