Clemens Altgård – Odöd

Av Bo Bjelvehammar
Smockadoll, 2014, 65 sidor

Clemens Altgård Foto: Pressbild
Clemens Altgård Foto: Pressbild

Malmöligan som helhet förefaller död, en alltför tidig död, en vandöd eller rent av en odöd; lyckligtvis fungerar delarna var för sig; alltså i det döda finns det levande. Kristian Lundberg är både framgångsrik författare, kritiker och samhällsdebattör, Lukas Moodysson är en mer än hyfsad filmskapare och Håkan Sandell verkar både som kritiker och författare, utifrån Oslo som plattform. Clemens Altgård var för tjugo år sedan en av dem i ligan, som förnyade poesin, med det som benämndes retrogardism, där förbrukade språksystem återuppstod.

Clemens Altgards Odod

Efter lång tystnad återkommer han nu med en sjätte diktsamling, han har inte suttit tyst i ett hörn; han har både varit kultursidéintellektuell och översättare. I den här glesa diktsamlingen har han lämnat retrogardismen och ägnar sig åt den påträngande och krävande vardagen, som han betraktar med en påtaglig skepsis och en tydlig distans, men han har tid att se:

I lätt duggregn efter längsta vintern på flera år
går människor med paraplyer.
Kanske gillar de inte små vattendroppar.

Det finns stänk av både ödmjukhet inför livet och tacksamhet över att ha fått en dag till att leva och verka i, att dra sitt strå till stacken och gå hem och slå fast att tiden inte räckte till och att man inte själv räckte till, lite så är grundtonen i samlingen. Det hindrar dock inte att han blåser upp sig, reagerar mot orättvisor och eländesvisor. Det finns hos honom en oppositionell lusta. Men det är inga storsläggor, som används.

Tankesystemen kolliderar redan vid tidningsläsningen.
Små dagliga intag av hushållsgifter
gör det lättare att härda ut.
Det är då det gäller att återta rummet
och kalla tingen vid namn.

Han tyr sig till skrivandet, när han känner att utanförskapet klöser hans rygg och det är ett hantverk, som han utför med stor skicklighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

ett + 16 =