Lennart Hellsing & Fibben Hald – Skor

Av Carola Mikaelsson
Rabén & sjögren, 2014, 32 sidor

Lennart Hellsing. Foto: Thron Ullberg
Lennart Hellsing. Foto: Thron Ullberg

Skor. Kan man skriva en diktbok om skor? Klart att man kan – särskilt om man heter Lennart Hellsing. Han gör det därtill med finess och empati, vilket framställer skorna som varande både ”medmänniskor” och människans eskorter. Alltsammans byggt på en grund av humor och fyndighet. Baksidestexten förklarar:

Lennarts Hellsings och Fibben Halds Skor
Lennarts Hellsings och Fibben Halds Skor

Visst är väl skor också värda en sång!
Skorna de forna och nya på språng.

Taggig och hård är den värld där vi bor.
Vad är väl människan värd utan skor?

Nog har vi åkdon med hästkraft och fix,
dock gås det ännu där fordom det gicks.

Skorna kan ge oss ett anderligt lyft.
Skolös är människan knappt värd ett dyft.

Därför: Hurra nu för sula och klack!
Tur att ni finns – ett hjärtinnerligt tack.

Rytmen och rimmen. Det är där det kommer an, det är där jag känner igen Hellsing. Då och då dyker det också upp någon filur från förr. Bland annat får vi se hur ”Agare bagare kopparslagare / kommer till stan i vassa myggjagare”, och kanske är det Filip Glad från samma ABC som kopparslagaren, som försöker hitta sina skodon hos moster Ester, som har många gäster? Att Filip inte är sitt vanliga glada jag kan man förstå eftersom han ”Vickar, jämkar så att svetten lackar” och får kämpa i virrvarret ”mellan plös och klackar”.

Hellsings första bok utkom 1945, vilket gör att han skrivit böcker i minst 70 år – ett hisnande perspektiv. Lika hisnande är att han givit ut över hundra verk. Poesi och visor för barn är han kanske mest känd för, men i repertoaren finns såväl prosa som poesi för en äldre publik. I Skor samarbetar han, som så mången gång förut, med Fibben Hald, vars rika illustrationer ihop med texten gör de 32 sidorna fulla av läsning. Värt att omtala är att ovannämnda Filip efter en stunds bökande befinner sig i en tavla av Picasso – vilket fångats av Hald på ett förträffligt vis.

Hellsing skriver med det lager som gör att en berättelse – ja, till och med en allenastående vers – kan läsas på flera sätt. Det gör att hans verk kan läsas av både barn och vuxna, och att det finns fler än en betydelse i det som står skrivet. Så även i denna konkreta diktbok, fastän dessutom läsåldern anges som 3-6 år. Ta exempelvis följande:
Furstar och stormän som styrer och ställer
har svårt att få lämpliga skor när det gäller.

Bra för offentliga matliv och pratliv,
men inte rymliga nog för privatliv.

Eller det att:

Blott när det gäller ren amour

så går det bättre utan skor.

Oavsett vilken ålder och vilka skor läsaren har tjänar texten på att läsas högt. Rytmen finns där, färdig, och rimmen växer sig starkare när de smakas på och avnjuts i munnen. Och vad är väl egentligen en siffra, när sinnet är lekande och fullt av lust? Därför:

Hurra nu för sula och klack!
Tur att du, Hellsing finns – ett hjärtinnerligt tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

elva + två =