Peter Lindforss – Det finns mer

Av Rolf Zandén
Megafon Bokförlag, 2014, 48 sidor

Peter Lindforss. Foto: Flamme Förlag
Peter Lindforss. Foto: Flamme Förlag

Det finns mer är titeln på Peter Lindforss senaste diktsamling. Han debuterade 1976 med Vykort från sjuttiotalet som gavs ut genom Författarnas Bokmaskin. Därefter har han kommit ut med fyra diktsamlingar, den senaste 1984. Nu efter trettio år återkommer han med en ny diktsamling genom Megafon Bokförlag.

Texten är ofta jagfixerad det mesta går ut på att beskriva sig själv. Det är enkelt och lättläst skrivet med detaljerade beskrivningar som håller läsaren intresserad och väcker funderingar. Temat är att kritisera inte bara sig själv utan även andra. Även tiden har fått plats i Peter Lindforss framställningar och där spelar årstiderna med sina olikheter en stor roll och hur människan reagerar och favoriserar de olika säsongerna.

Peter Lindforss Det finns mer
Peter Lindforss Det finns mer

I en av dikterna i boken beskriver sig en person som osympatisk och det ger ett intryck av osäkerhet och att det är risk att utvecklas till ensamhet. Det känns skrämmande att läsa den dikten:

Jag är inte någon vidare
sympatisk människa
Kan jag såra någon
så gör jag det
Jag gråter inte
när en nära anhörig dör
Beröm har aldrig intresserat mig
För det mesta
vill jag bli lämnad i fred
och sitta på kammaren och hata

Han vill även lära och ge råd till andra. Men det stannar inte bara vid hans goda råd även kritik ges men troligen är det få som tar åt sig. Titeln på boken Det finns mer stämmer med texten där man får intrycket av att poeten hela tiden har mer goda råd och mer kritik att ge. Här en dikt där det låter som han pratar med sig själv och han ångrar sitt otrevliga framträdande:

Du borde inte ha skrivit den där dikten
Egentligen, och för att tala klarspråk
borde du inte ha gjort någonting alls
Vi har haft ögonen på dig en tid
och vi började bli rent ut sagt trötta på dig
Du tror du är förmer än en vanlig tjänsteman

Det är enkla och öppna dikter där det är beskrivningar och påståenden som griper tag. Skildringen är grym det är en iakttagelse på sig själv som knappast känner något ego. Någon tvekan känner man aldrig i Peter Lindforss texter det är en tydlighet i beskrivningarna som sätter spår hos läsaren.