Jonas Ellerström – Under tidens yta

Av Rolf Zandén
ellerströms, 2014, 220 sidor

Jonas Ellerström
Jonas Ellerström

Jonas Ellerström född 1958, författare och översättare, har nyligen kommit ut med Under tidens yta på 220 sidor som han själv kallar för ”En annorlunda poesihistoria”. Han har bland annat redigerat och kommenterat Vilhelm Ekelunds samlade dikter i två band för Svenska Akademin och översatt ett antal utländska kända poeter. Dessutom är han förläggare för Ellerströms förlag.

I sin bok Under tidens yta tar Jonas Ellerström fram ett 70-tal diktsamlingar från 1900-talet tillsammans med en kort presentation av författaren och några exempel på deras texter. Det är en intressant beskrivning av en annorlunda svensk poesihistoria. Jonas Ellerström tar fram ett antal diktsamlingar som visar en stor variation och rikedom. I förordet skriver han om urvalet av böcker. Att de kvinnliga poeterna fått en för liten plats i -30 och -40 talet anser han är klarlagt men nu har han givit dem en stor plats i sin poesihistoria. Även några viktiga debuter har fått komma med.

Med Solveig von Schoultz dikter tar han upp den japanska tankaformen i hennes lyrik. Hennes tankalyrik har blivit reseskisser av upplevelser och naturimpressioner vid en vistelse i Norditalien.

Jonas Ellerströms Under tidens yta
Jonas Ellerströms Under tidens yta

Nu darrar jorden.
Himlen kör fram sitt allvar
i tunga vagnar.
Söker du skydd? Stå upprätt.
Själv har du ropat på eld.

Jonas Ellerström gör en bra beskrivning av Börje Sandelins porträtt, med sitt mörker i grafik och lyrik. Han tar upp hur Börje Sandelin skapar en egendomlig tystnad i sina bilder, de är frågor utan svar. I dikten ”En gravyr” beskriver Börje Sandelin en del av arbetet med nålspetsen och
plåten i gravyren:

Den vassa nålspetsen gnager
och gnager i plåten,
den gör djupa och grunda fåror.
Det går som mörka och ljusa vågor
vågorna gungar, eller blir lågor
det blir ändå inte vågor.

Augustin Mannerheim som gav ut ett fåtal böcker med långa mellanrum har blivit nämnd med några goda ord. Han debuterade 1943 och gav sedan ut ytterligare fem diktsamlingar. De flesta av hans dikter rör sig kring Grensholms gård och landskapet omkring gården där han tillbringade
sin barndoms somrar.

Väggarna höjer sig som sjögräs undervattniskt
(nattdunklet är grönt i rummen) böljar
som gardiner i öppnat fönster, golvet

har sjunkit ner i mörker. Tyngdlös, andelik.
En stol kommer svävande, vi möts en meter ovan golvets tomrum.
Känner mig som stridsflygaren som mötte en häst i luften.

Jonas Ellerströms Under tidens yta är en intressant poesihistoria där kända och okända poeter tas upp. Man får en väl uppfattning om den svenska poesins utveckling under 1900-talet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

14 − 11 =