Lukas Moodysson – Någon har kidnappat golvet under dina fötter: Retrospektiva dikter – Vol. 2

Av Peter Nyberg
Bokförlaget Megafon & Tidskriften Den blinde Argus, 2014, 47 sidor

Lukas Moodysson. Foto: Teemu Rajala.
Lukas Moodysson. Foto: Teemu Rajala.

Lukas Moodyssons talang som filmskapare är oomtvistad, något som också hans förmåga som poet borde vara.

I sina diktsamlingar är Moodysson, precis som i sina filmer, skarpt närvarande och oruckligt ärlig mot allt som omskrivs. Det är så hans filmer och texter laddas, vi ser oss själva men genom ett intelligent och kritiskt öga.

Lukas Moodyssons Någon har kidnappat marken under dina fötter
Lukas Moodyssons Någon har kidnappat marken under dina fötter

Dikterna i Någon har kidnappat golvet under dina fötter skrevs av Lukas Moodysson när han var mellan 15 och 23 år. Det är den andra volymen med restprodukter från hans diktsamlingar och projekt. ”Det är en bok som är svårt att recensera”, som Moodysson själv skriver i en recension av sin egen diktsamling Evengelium. I nämnda recension skriver Moodysson att diktsamlingen är ojämn, att det finns både barnsligheter och fantastiska dikter. Problemet är att det finns skäl för att just de här dikterna hamnade utanför diktsamlingarna. I efterordet står att dikterna samlades till poetens 40-årsdag som en e-bok. Jag tänker att det var en form av upptåg eller hyllning från den ofärdiga poeten. En inslagen genans på samma sätt som andra får ett fotoalbum med fulbilder från ungdomens fyllor.

Ibland skymtar begåvningen, oftast är dikterna ungdomligt heta och väl osammanhängande. Här presenteras den typ av poesi som unga skriver, en form av testande av identitet. Vad passar? Hur ter sig det här ut?

Så är jag nattvarden

Så blir jag brödet
Så blir jag vinet

Läpparna
Tungan

Så blir jag dessa smulor
Som faller till golvet
Och sopas bort
Långt senare

Så skriver han under pseudonymen Karl Fredrik Åkerblom. Texten hör hemma i ett oavslutat manus från den fingerade katoliken. Det är inte så dumt.

Om man är fanatiskt hängiven allt som Lukas Moodysson rör vid är givetvis Någon har kidnappat golvet under dina fötter fascinerande. Om inte är boken exakt vad den skapades som: En brokig 40-årspresent från kompisarna där byrålådorna plundrats lite väl entusiastiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

15 + 6 =