Meny Stäng

Daniela Crăsnaru – Austerloo

Den rumänska poeten Daniela Crăsnaru (född 1950) tillhör 70-talsgenereationen i hemlandet och är den av poeterna från Rumänien som nått störst internationella framgångar. I Austerloo samlar Dan Shafran, som också står för översättningen, ett urval av hennes dikter från debuten 1967 och introducerar därmed Crăsnaru för en svensk publik.

Av Peter Nyberg
ellerströms, 2013, 88 sidor

Daniela Crasnarus Austerloo
Daniela Crasnarus Austerloo

Den rumänska poeten Daniela Crăsnaru (född 1950) tillhör 70-talsgenereationen i hemlandet och är den av poeterna från Rumänien som nått störst internationella framgångar. I Austerloo samlar Dan Shafran, som också står för översättningen, ett urval av hennes dikter från debuten 1967 och introducerar därmed Crăsnaru för en svensk publik. Senare under våren kommer hon också att delta i novellantologin Skräpliv.

Poesin är klassiskt modernistisk men har även ett framträdande berättande drag. Kombinerat med det skarpa intellektet och humorn blir texterna oerhört starka och läsvänliga, åtminstone för dem som är lite vana vid poesi. Som ett exempel på Crăsnarus stillsamma humor börjar dikten ”Skrivlektion” med:

Jag kommer att bli underkänd.
Läraren säger:
beskriv det här vattenfallet
glänsande och majestätiskt
i soluppgången.</