Innosanto Nagar – A som i aktivist

Av Iréne Svensson Räisänen
Oppenheim förlag, 2014, 30 sidor

Innosanta Nagara. Foto: Oppenheim Förlag/Privat
Innosanta Nagara. Foto: Oppenheim Förlag/Privat

A som i Aktivist är en ABC-bok för dig som vill ge dina barn ett försprång för framtiden, för dig som värdesätter mänskliga rättigheter, för HBTQ-familjen, feminister av alla kön, miljöaktivister och alla andra som kämpar för rättvisa.

A som i aktivist.
Amazon. Antinazist, javisst.

Innosanta Nagaras A som i Aktivist
Innosanta Nagaras A som i Aktivist

De flesta av de illustrerade bokstavsverserna ställer krav på dig som vuxen att du kan hjälpa till att förklara de ofta förekommande krångliga orden. Det är bra och mindre bra då inte alla barn har en engagerad vuxen i sin närhet. Fördelen är att boken räcker länge och att också vuxna har glädje av den.

Ekosystem, Eldorado, Empati.
Elitism är också en Extremism.

Orden och illustrationerna är avancerade för en 6-7-åring. Det gäller även illustrationerna. Positivt är att de rimmade verserna ger de vuxna i barnets närhet chansen att diskutera värderingar med sitt barn.

L-H-B-T-Q!
Lev med vem du vill.
Livsglädjens tid är nu!

Illustrationerna får mig att tänka på Tingatinga, en konstgenre i Tanzania med naivistiska målningar i klara och intensiva färger. I boken har de alla ett påskägg d.v.s. en överraskning insprängt. Det förhöjer upplevelsen långt bortom de 28 sidor den innehåller.

Författaren Innosanto Nagar är född i Indonesien och flyttade till USA 1988. Han har arbetat som grafisk designer, idag är han en del i ett kooperativ som har en arbetarägd designstudio. Allt för att främja sociala reformer. A som i Aktivist är Nagars debut som författare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

femton − 7 =