Daniel Svensson – Mot bättre vetande

Av Rolf Zandén
Oppenheim Förlag, 2014, 50 sidor

Daniel Svensson. Foto: Florence Oppenheim
Daniel Svensson. Foto: Florence Oppenheim

Mot bättre vetande är Daniel Svenssons andra diktsamling. Han debuterade 2010 med diktsamlingen I väntan på nästa promenör. 2011 erhöll han Härryda kommuns kulturstipendium och 2012 Västra Götalandsregionens kulturstipendium. Oppenheims förlag står för utgivningen.

Daniel Svenssons texter är enkla och lättförståliga. Det är lugna naturbilder som läsaren möter i hans dikter, där har även skogens invånare fått sin plats. Tiden och naturen är något väsentligt. De skogar han skriver om i sina dikter kan läsaren inte kan undgå att känna längtan till. Han gör beskrivningar bland annat. om naturen som är medryckande, ett bra exempel är dikten med samma titel som boken ”Mot bättre vetande”:

Daniel Svenssons Mot bättre vetande
Daniel Svenssons Mot bättre vetande

När åskan rullar in över regnblöt skog
söker jag mig till den största granen
Med bräcklig tro
mot bättre vetande
antar jag att
den makt som borrar sönder berg
väger lätt mot den styrka som håller det uppe

Daniel Svensson kommer ofta med intressanta påståenden i sina dikter. Det är alltid något som öppnar tankarna. Någon fråga behöver sällan ställas eftersom någon tvekan aldrig känns då man läser hans bok, det är en säkerhet som ger läsaren en fast tro på det han läser. Det är en lugn, fängslande och lågmäld text som bjuds där någon dramatik aldrig förekommer. Vilan finns där i miljöer som ger ett intryck av renhet och lugn för tankar. I dikten ”En öl i skogen” upplever man att för Daniel Svensson finns det inget bättre än naturen och han föredra att allt sker där:

Hellre en öl i skogen
än tio på krogen
Jag föredrar skogens musik
Den eviga sången
med ständigt nya toner
med skaparglädje
och dansgolvet är fullt
Ingen är ful
Ingen är för ung, gammal, fattig, ful
Ingen är för mörk
Ingen är för ljus
Lyssna
Hur nära allt är

Läsaren får uppleva något lugnt och fridfullt i Daniel Svenssons dikter. Det är en beskrivning av årstider och naturen där en lågmäld livshållning upplevs. Här föds en känsla av längtan att få möta den sympatiska naturen som beskrivs. I David Svenssons texter finns en njutning som man gärna återkommer till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

fyra + 7 =