Eva Ermenz – I Johannisnatt: dikter från en gränstrakt

Av Rolf Zandén
Fjäril Förlag, 2014, 83 sidor

Eva Ermenz. Foto: Privat
Eva Ermenz. Foto: Linda Lindell

I Johannisnatt heter Eva Ermenz nyutgivna diktsamling. Den är uppdelad i tre delar ”Ögontörst”, ”Lingonsten” och”Haiku i gränslösa land”. Hon har sedan debuten 1999 givit ut ett tiotal böcker däribland diktsamlingen Fjärilsöga. Hon är även aktiv som skådespelare och skriver manus för teatergruppen Duo Nostalgica.

Eva Ermenz I Johannisnatt
Eva Ermenz I Johannisnatt

Eva Ermenz texter är lättfattliga. Hon skriver ofta om stämningsfulla barndomstrakter med minnen i sina dikter. Det är hågkomster: ”Till modersjord / till plog och karda / till skäktens lin och farfars eka” som hon skriver om i dikten ”Om att komma tillbaka”. De olika årstiderna har blivit väl uppmärksammade och då speciellt sommaren som värmer där man som läsare kan uppleva de efterlängtade känslorna i hennes texter, det är bland annat kohagen, ängsblommor och den ljumma sommarnatten som läsaren får njuta av. Ett bra exempel för sommaren är en av hennes haikudikter:

Ängsblommornas doft
i oändlighetskupan
vilar sommaren

Sommaren är en årstid som hon ofta återkommer till i sin diktsamling, det är en upprepning som värmer.

Texten känns ofta rakt på. Det finns en effektiv tydlighethet i hennes dikter. Det är skildringar med nerv. Växlandet mellan väder och natur är ofta aktuellt i Eva Ermenz texter. I dikten ”Fru Elise” känner man naturen och den varma årstiden:

Stanna upp!
vid Siljan ligger bron och speglar
vackra herreman

Nu slingrar humlen sina vita knoppar
och spetsar fylls av getingssurr

Hon lyfter glaset, fru Else
för det till sin sommarmun
I trädgårdens skugga väntar
strömkarl och svarta tulpaner

Det sägs att det svåra är att skriva kort men ändå ha något kraftfullt att säga och det har hon lyckats med, här möter läsaren en kraft i beskrivningar av livet.

Losskluven gråsten
dramatiskt kullerstensfall
när skedde raset?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

12 − 6 =