Ingeborg Bachman – Vandra, tanke: Samlade dikter

Av Rolf Zandén
Översättning av Linda Östergaard
ellerströms, 2014, 190 sidor

Ingeborg Bachman -Spiegelbildt
Ingeborg Bachman -Spiegelbildt

Vandra, tanke är i svensk tolkning och efterord av Linda Östergaard. Bachman levde 1926 – 1973. Förutom poesi skrev Ingeborg Bachman hörspel för radio, operaliberetton, noveller och romaner. Efter sin debut 1953 som poet blev hon snart en av Österrikes viktigaste författare. Hon var även verksam som översättare.

Ingeborg Bachmans Vandra, tanke
Ingeborg Bachmans Vandra, tanke

Det är främst livet med dess innehåll och passagen i tiden som diktsamlingen handlar om. Årstiderna och dygnen med ljuset och mörkret är något vidsträckt som är väsentligt och ofta tas fram i Ingeborg Bachmans texter. Det är en vidsträckt vandring genom dagen och natten i hennes dikter där tiden öppnas och hjärtat med känslan är närvarande. Språket är intensivt i en skarpsynt tankevärld där man känner en rörelse fylld med liv.

I dikten ”Världen är vidsträckt” får läsaren uppleva en öppenhet:

Världen är vidsträckt, vägarna från land till land
och från orterna är många, jag kände dem alla,
från alla torn såg jag städerna,
människorna, de som ska komma och de som redan går.
Vida var fälten av sol och snö,
mellan skenor och gator, mellan berg och sjö.
Och världens mun var öppen och fylld av röster vid mitt öra

Det är texter som ger omväxlande bildrika uttryck. Variationen är stor mellan oro och säkerhet vilket ger ett levande intryck och en känsla av fördjupning i en intensiv tankevärld. Stämningen är inte lågmäld där finns en aktiv omgivning.

Det är tacksamt att läsa Ingeborg Bachmanns dikter. De får intresset för omgivningen att växa och ger en upptränad och skarpsynt iakttagelseförmåga. Det finns en närhet i hennes texter utan tvekan, en säkerhet i uttrycken som fängslar. Något avbrott från verkligheten möter man aldrig. Ingeborg Bachmann står för en ivrig och enkel beskrivning med ett lättillgängligt språk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

5 × ett =