Jesper Svenbro – Ekeby trafikförening

Av Bo Bjelvehammar
Albert Bonniers Förlag, 2015, 75 sidor

Jesper Svenbro. Foto: Ferdinando Scianna
Jesper Svenbro. Foto: Ferdinando Scianna

Jesper Svenbro fortsätter sin självbiografiska resa. Nu tar han hjälp av ett stabilt trafikföretag, Ekeby trafikförening, som knyter samma orter som Landskrona, Bjuv, Skromberga och Boserup, den senare belägen i Risekatslösa socken och med en herrgård som haft ägare både från ätten Urne och Bille. Den buss, som det talas om är av märket Scania.

Jesper Svenbros avsikter är inte glasklara, men han ger oss en tidlös inblick i både grekisk filosofi och skånsk naturlära. Diktsamlingen rör sig över stora tidsskikt, men uppehåller sig länge vid 1960–talet och dess radikala strömningar, inte minst i studentstaden Lund; möjligen läste Jesper Svenbro såväl latin som grekiska där.

Jesper Svenbros Ekeby trafikförening
Jesper Svenbros Ekeby trafikförening

Det blir ett möte med grekiska filosofer som Pythagoras, Empedokles och Parmenides som möter författare och studenter i Boserup. Gunnar Ekelöf och Selma Lagerlöf tittar förbi. Selma Lagerlöf har ju en gång bott och verkat i Landskrona, hon satt kanske då och funderade på Gösta Berlings saga med kavaljererna på Ekeby, det skulle ju vara häftigt just i detta sammanhang. Och jag vill minnas att en kort tid vistades Gunnar Ekelöf i nordvästra Skåne. Tiden är alla tider och figurerna återuppstår, visar sig på nytt och argumenterar för sina teorier och teser.

Jesper Svenbro är upptagen av de grekiska kulturbärarna, han visar inte bara sig lätt bevandrad i deras verk, han förefaller spränglärd. Nu kan det verka torrt, trist och otillgängligt, men Jesper Svenbro tillåter sig att skriva i en varm och humoristisk, kanske snarare spirituell, ton. Han kan liksom Gunnar Ekelöf göra riktiga krumsprång i diktandet och plötsligt är vi på fotbollsplatsen i Landskrona och får möta, anfallaren, legenden och artisten Hasse Persson. En älskad och oborstad idrottsman!

Omslaget är gjort av Teodosio Magnoni, Teorema di Pitagora från 2014, det är en akryl på papper, jag har nyss sett ett av hans verk på Roms flygplats, han är en av Italiens ledande konstnärer.

Och så gick det inget vidare för studiekollektivet:

Flera av medlemmarna hade tagit arbete inom mentalvården –
på S:t Lars i Lund, och återstoden
blev intagna som patienter.

Nu ska jag gå ut i redskapsboden och titta på mina två skottkärror, en är från Hörby bruk och en är från Ekeby, se där!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

arton − två =