Martti Soutkari – Denna sida upp

Av Rolf Zandén
Ellerströms, 2015, 68 sidor

Martti Soutkari. Foto: Anna Soutkari
Martti Soutkari. Foto: Anna Soutkari

Denna sida upp är Martti Soutkaris femte diktsamling på svenska, utgiven av Ellerströms förlag. Han är född i Helsingfors 1958 men numera bosatt i Malmö sedan många år. Förutom poesi är han aktiv inom översättning, han har även studerat språkvetenskap.

Martti Soutkaris Denna sida upp.
Martti Soutkaris Denna sida upp.

Hans texter är tydliga och i hans dikter upplevs ofta mystiken och förutom det så är romantiken något som är vanligt. Skriften och tanken vill Martti Soutkari gripa tag med i sina texter och visst är det något han lyckas med. Det är mystiken han tar fram för att få läsarens tankar att växa. Bildriket har ett rikt sceneri i Martti Soutkari texter. Det gör tankelivet hos läsaren livligt. Det är aldrig någon tvekan, aktiviteten är ständigt stor.

Han skriver om det skrivna, bland annat att ”Skriften är snabbare än talet / den är snabbare än ögat / den löper från bokens första rad till den sista / innan ögat har hunnit läsa ett ord”. Det skapar en fråga hos en del läsare, men den frågan förblir olöst. Å andra sidan är en olöst fråga mer intressant. Tanken om svaret får innehållet att fortsätta leva med en undran.

Man förvånas inte över att en del av hans texter handlar om musiken då läsaren vet att han tidigare var musiker. Ett bra exempel om musiken i hans texter är
dikten ”HETOR ROTTWEILER PÅ 52ND STREET”:

Glömda wienervalserna

glömd tolvtonstekniken
händerna flyger över klaviaturen
”gotta keep movin
gotta keep movin´
blues fallin´ down like hall”
händerna flyger bort från Europa
flyger över kontinenter över oceaner
flyger över gitarrens strängar
”there´s a hellhound on my trail
hellhound on my trail”
jakten
jakten har börjat

Det är ett känsloladdat berättargrepp, det gåtfulla och märkliga kommer emellanåt fram. Uppmärksamheten i hans dikter riktas mot friheten och det flyktiga. Emellanåt upplevs en ren naturlyrik där fågelsången och växtligheten finns. Beskrivningarna av landskapen är rika, det är miljöerna, årstiderna, ljuset och mörkret. Martti Soutkari håller läsaren vaken med sina klara och fängslande skildringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

ett + två =