Tomas Klas Ekström – Varv

Av Rolf Zandén
Venaröd Förlag, 2014, 84 sidor

Tomas Klas Ekström
Tomas Klas Ekström

Tomas Klas Ekström är flitig med sina utgivningar, Varv är hans 8 diktsamling sedan debuten 2002. Kim Larsson illustrerar. Den innehåller 5 kapitel på 85 sidor. 

I Ekströms texter upplever man emellanåt en känsla av isolering där förnimmelsen av rädsla finns. Tiden och naturen med sitt innehåll av liv dominerar hos poeten. Där finns en känsla i hans dikter av något lätt svävande i förhållande till tiden, ljuset och mörkret. Kim Larssons bilder stämmer bra in i Tomas Klas Ekströms texter där det finns en stämning i det svaga ljuset och en tystnad som känns. Det är känsliga beskrivningar av tid och väder, natur, stadsbeskrivningar och miljöer i hans dikter tillsamman med Kim Larssons illustrationer. Ett bra exempel:

Tomas Klas Eriksson Varv

Fråga himlen om regnet
och svaren som blev över.

I kvällen orden vi växlar
och tystnaden som följer.

I oljetunnan där grenar och löv
eldas hittar jag en kattunge längst ned.

Ett tafatt ordnat bo,
en mor som gjort vad hon kunnat,

vad reglerna föreskriver.
Sedan vandrade hon österut, mot havet.

Det är enkelt att leva sig in i Tomas Klas Ekströms texter, de känns så nära, enkla och självklara. Någon mystik möter man aldrig där. Det uppstår sällan någon fråga eller undran man känner hela tiden en enkel förklaring till handlingen. Man upplever aldrig något orimligt i hans dikter. Tankar väcks och förs ofta till något njutbart där man kan känna en styrka i texten. Hans meningar är personligt utpräglade där naturen och miljön står i centrum. Kan man och vill man tävla med
naturen och sig själv den frågan uppstår i följande dikt:

En port i glömskan
jag går in genom den själv,
hinner före mig själv nu,
där ingen ser.

Bara ett ord skulle kunna sås här,
och få växa, växa, och väckas.
Omsluten av vingar,
ett fjädrande mörker

Det är naturen i dess olika skeden och tider man ofta möter i Tomas Klas Ekströms händelserika texter. Miljöer som han beskriver är något man önskar finna även utanför hans dikter. Det känns att det är en erfarenhet av livet i sitt rätta skede och vara han framkallar i sin text.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

15 + tio =