Mattias Alkberg: ”Som sökare och tvivlare läser bibeln”

Av Lars Iselid
Mattias Alkberg | Vart ska vi det vet jag men när är vi framme: samlade dikter 1992-2012
Wahlström & Widstrand | 2014

Mattias Alkberg. Foto: Caroline Andersson
Mattias Alkberg. Foto: Caroline Andersson

 

Mattias Alkberg kanske är mest känd som frontfigur i rockbandet Bear Quartet och även i de mer solobaserade projekten Mattias Alkberg BD och Mattias Alkbergs begravning. Lika känt är kanske inte att han sedan 1992 varit verksam som poet då han debuterade på Wahlström & Widstrand med diktsamlingen Separerade ägg. I en av få recensioner i pressen skrev göteborgspoeten Ragnar Strömberg följande i Expressen:

Det är som om Alkberg både avskyr att bli förstådd – av ung rädsla att då bli kontrollerad av läsaren – och ingenting hellre vill än att låta sig uppslukas av förståelsen.

Alkberg har sedan debuten gett ut fem diktsamlingar och nu har Wahlström & Widstrand gett ut alla dessa i en utgåva för beställningstryck (eng. print-ondemand). I förordet skriver Alkberg: ”Böckerna är rätt lika varandra, jag skriver hela tiden om samma grejer. De flesta dagar tycker jag det är dåligt men emellanåt är jag stolt över just det.”


Läs hela recensionen i tryckta Populär Poesi nummer 24-25 genom att bli medlem: medlemskap.

 

1 kommentar på “Mattias Alkberg: ”Som sökare och tvivlare läser bibeln”

  1. Det har smugit in sig ett fel i recensionen där jag påstår att tredje diktsamlingen heter: ”Du är en av oss”. Vilket naturligtvis är totalfel och jag begriper inte hur det letat sig in då jag mycket väl vet att Alkbergs tredje diktsamling heter: Jag var en av er. Ändrar till viss del premisserna för analysen också, sorgligt nog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

fyra × 2 =