Nervsystem – En naken, tilltalande och smittande kompromisslöshet

Av Bo Bjelvehammar
Antologi | Nervsystem: Ung dansk poesi
Ellerströms | 2015

Den omtalade antologin Nervsystem: Ung dansk poesi.
Den omtalade antologin Nervsystem: Ung dansk poesi.

Poesiexperter tycker om svåra dikter. Där finns bara en rytmik och en melodi, en materiell gest, där finns ingenting att förstå. Det är svårare med det enkla och det raka tilltalet, där finns så mycket som ställer till besvär och kräver tänkande. Där finns en hel del dolt och inkapslat, men det krävs steg bortom det fräcka och det triviala hos alla orden som ringlar över sidorna, något som kan vara både tungt och lätt, men framför allt har en mening. Någon påstår på allvar att poesi är det obegripliga i begriplig form. Poesins språk ska vara öppet, det ska inte stänga in eller vända sig bort från en läsare, det ska inte heller ta fast något. Det poetiska språket ska ge levande bilder som är öppna, som lyser upp och ger ljus till en plats, en företeelse, en människa, som vi som läser ska betrakta, reflektera över och besöka.
Nervsystem är en samling ung dansk poesi med femton poeter som debuterat mellan åren 2003 till 2015. Några är redan översatta till svenska och andra kommer att bli det inom kort. Det är en variationsrik bok med både naturlyrik, fysisk och materiell poesi och ett innehåll med kraftfull civilisationskritik. Det är en dikt som både kan vara fjärilslätt och baktung, både hafsig och obearbetad, liksom enkel och några sidor längre fram svårtillgänglig.


Läs hela Bo Bjelvehammars recension i tryckta nummer 26-27 genom att köpa numret eller genom att bli medlem här: Medlemskap.