Meny Stäng

Petra Mölstad – Djur, kläder, kropp och könslighet

Av Cornelia Hermansson
Petra Mölstad | Omloppstid
Trombone förlag | 2015

Petra Mölstad. Foto: Fadi Khattab.
Petra Mölstad. Foto: Fadi Khattab.

Petra Mölstads nya diktsamling Omloppstid för delvis tankarna till Tranströmers poesi med sin naturnärvaro, någonting bär naturen genom språket och vice versa, någonting elektriskt. Den språkliga rytmen är stark och klar, och en blir lite omkullkastad av denna mycket tunna bok. De prosalyriska styckena är liksom uppblötta av rytm, närvaro och utmarker. Samtidigt lyser skrivandets genialitet främst, och diktsamlingen blir en skicklig uppvisning i kunskapen om ords möten och erfarenhet när precis rätt klang slår an. Går det att bli överraskad och rörd nu för tiden? Tydligen.

Valet av subjekt är som taget ur en vigselakt – hon och du ekar genom texten, och blir en tråd för läsaren att följa. Mölstad skriver fram en samhörighet som jag känner av, även om mänskligheten inte nödvändigtvis är det centrala i dikterna. Känslan av att vara ett djur inför världen, att ha blodsmak i munnen och samtidigt stå rak i mossan. Mölstad visar sin styrka med en lyriskt politisk blick:

En gräns som dras med mörka kritor. En linje som värker ut en andra hud och ett annat medlemskap. Ritar i lerjord en karta du skall följa. Inte trilla över skiljelinjer. Ett skönt län att vila kroppsämnen i. Repeterade ritualer. Den att hänga trälar från träd. Den att injicera domar från ditt vätskeomlopp. Har dokument i fickan; en samling asplöv. Boskap och undantagstillstånd. Stiltje och gränser. Ytspänning som spricker med vreda ljud och sprider vår farsot. En nationsvisa hummas.