Elis Burrau – Hyllning till känslorna

Av Ulrika Mossberg

och vi fortsatte att göra någonting rörande | Elis Burrau
CL(P)Works | 2016

Elis Burrau. Foto: Andreas Bertman.
Elis Burrau. Foto: Andreas Bertman.

och vi fortsatte att göra någonting rörande är Elis Burraus första diktsamling, men han är långt ifrån debutant. Burrau har skrivit mycket, bland annat i Nöjesguidens blogg ”Vi som aldrig skrev prosa” tillsammans med poeten Anna Axfors. Det märks att det inte är någon nybörjare som har formulerat de här dikterna, de är skrivna med säkert handlag och väl avvägda ordval.

och vi fortsatte att göra någonting rörande av Elis Burrau
och vi fortsatte att göra någonting rörande av Elis Burrau

Många av dem genomsyras av ett starkt vi som gör texten inkluderande och öppen. Jag uppfattar titeln som en hyllning till känslorna: en uppmaning att fortsätta göra konst och måla bilder och skriva trots att det ibland tycks som tiden uppmanar oss till annat. Men den väcker också frågor om balans: att smälta in i dagens samhälle eller att störa för att göra någonting rörande? Burrau lyckas på ett träffande sätt både inkludera oss och samtidigt se samhället lite utifrån, på avstånd.

Vissa delar av boken är mindre intressanta. Den långa passagen om ett nattligt besök på Glyptoteket lämnar mig helt oberörd, lyfter aldrig till mer än några suddiga bilder ur en dröm som inte är min egen. Men merparten läser jag med stor behållning. Allra bäst är Burrau när han tar urvattnade begrepp och klyschor, vrider det ett extra varv och återlämnar dessa till oss med en helt ny innebörd:

det är svårt att veta om man ska fota
eller titta på fallen
det handlar om att hitta den perfekta medelvägen
mellan kortsiktigt och långsiktigt tänkande
kortsiktig och långsiktig lycka
vi gör allt för att hitta den perfekta medelvägen
den är gyllene

Sammantaget ser jag och vi fortsatte att göra någonting rörande som en mycket lovande början på ett författarskap, och jag ser fram emot att läsa fler och lika rörande dikter av Elis Burrau i framtiden.