Peter LeMarc: 100 sånger och sanningen bakom dem

Av Peter Björkman
Norstedts, 2009

 

En bok där sångaren och låtskrivaren Peter LeMarc berättar om sin karriär och om tillkonsthistorien bakom låtarna. Vi får följa LeMarcs brottningar med panikattacker, scenskräck, samtalsterapier och får reda på hur en inspelning av en platta går till(ofta tre veckors sessioner). LeMarc har också skrivperioder då han går in för att skriva (på heltid) borta från sin vanliga hemmiljö. Det verkar vara nödvändigt för hans produktion.

Det tar lång tid för LeMarc att etablera sig som artist och när han slutligen som 29-åring får sitt stora genombrott är det en kombination av vilja, energi och tur som ligger bakom. Och så förstås Eldkvarns Tony Thorén som fixat studiotid på MNW trots att LeMarc var kontraktlös och pank. LeMarcs fru som stod för försörjningen till familjen under 80-talets början, medan Peter ännu åkte runt och spelade för en back starköl på alla ställen han kunde få en spelning – från församlingshem till barer.

En riktigt bra bok, där LeMarc berättar uppriktigt om sin karriär som musiker. Texterna är inspirerade av t.ex. Garcia Lorca (som vissa av Cohens). Annars är det mest musikaliska referenser som anges, alltifrån r&b till Ferré och Brassens. Bildmaterialet är överflödande och 100 texter återges i sin helhet. Alla dessa håller förstås inte som textpoesi, men när man hör melodierna inom sig fungerar de. Och det är väl det som är meningen med sångpoesi. Och LeMarc är en bra sångpoet – som vågar ta livets alla sidor på allvar. Det räcker långt…

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

1 + 14 =