Skapande som motkraft till ensamheten

Av Peter Nyberg

Joakim Becker. Foto: Peter Nyberg
Joakim Becker. Foto: Peter Nyberg

Têt a têt heter en utställning som Joakim Becker och Karin Sissek har gjort i akvareller och poesi. Men särskilt mycket têt a têt blir det inte, snarare handlar den om skapandets kraft att motverka ensamheten.

– Jag har mått dåligt länge, men mår bra nu. Det är först nu som jag kan se tillbaka och skriva om hur det var, berättar poeten Joakim Becker.

Han är påtagligt stolt över resultatet som står framför honom i Tranås stadsbiblioteks entré.

– Jag lever för poesin, men det är först med det här som jag har hittat nerven, säger han.

Joakim Becker föddes 1973 i Skåne men flyttade en del och kom på 80-talet till den lilla orten Adelöv mellan Gränna och Tranås. Från 1998 har han bott i den sistnämnda staden men det var först 2010 hans poesiskrivande tog fart på allvar.

– Tidigare har jag haft två perioder av skrivande. När jag var 15-16 och när jag var 19-20.

Skillnaden med då är att han nu har något att skriva om. Då ville han skriva men visste inte hur. Nu menar han sig ha mycket att berätta.

– Nu ser jag livet ur ett annat perspektiv.

Dikterna är medvetet naiva. Joakim Becker berättar att det är viktigt för honom att behålla barnasinnet, att det finns en poäng med naiviteten i hans dikter.

– En kort vers kan uttrycka så mycket. Det är därför jag gillar formen.

Från början var Karin Sissek Joakim Beckers svensklärare. När hon läst hans poesi frågade hon om de inte kunde samarbeta. Hon målade en akvarell som han kunde skriva utifrån. Han skrev dikter som hon kunde måla utifrån. Kreativiteten befruktade de två kreatörerna (vilket kanske är det närmaste têt a têt man kommer). Sammantaget ställer de ut 18 bilder och 19 dikter.

– När jag skriver ligger jag mest hemma på soffan och filosoferar. Så uppstår en stämning som jag kan skriva utifrån. Av tio dikter kanske fyra håller, säger Joakim Becker.

Men han är inte särskilt förtjust i diktläsande.

– Jag har inte läst så mycket. Lite Karin Boye och Nils Ferlin, men jag fattade inte. Uttrycken och de främmande orden gjorde att det blev svårt.

Ledstjärnan är enkelheten och att man ska som läsare ska känna när man läser dikten.

– Stephen King är en stor poet, tycker jag. Han formulerar sig enkelt in i minsta detalj, så att man ska känna mycket som läsare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

ett × 3 =