Meny Stäng

Rinkeby framför kungen

Av Peter Nyberg

Tomas Tranströmer. Foto: Ulla Montan
Tomas Tranströmer. Foto: Ulla Montan

Nobelpriset innebär förpliktelser, under årens lopp har en rad traditioner arbetats fram men med tanke på Tranströmers hälsotillstånd måste vissa väljas bort. Tomas Tranströmer prioriterar skolbesöket i Rinkeby framför middagen med kungen.

Tranströmeryra råder i Sverige. Alla litteraturintresserade vill hylla vår största levande poet, dock tvingas han prioritera sin närvaro vid olika arrangemang till följd av sitt hälsotillstånd. Stroken och åldern har satt sina spår i poetens kropp. Emellanåt vill han tillbaka till sin lägenhet och vila.

Nobelmiddagen tillsammans med kungen avstår Tranströmer ifrån. Men han besöker traditionsenligt Rinkebyskolan den 14 december för att ta del av luciatåg och tomtar och barnens hyllningar. Givetvis närvarar han vid lördagens ceremoni i konserthuset. Albert Bonniers Förlag har också anordnat en lunch med ett hundratal inbjudna till vilken Tranströmer kommer. Den 12 december har Dramaten en hyllning med bland andra Krister Henriksson och Stina Ekblad på scenen. Även vid Stockholms stads mottagning kommer poeten att närvara.

Även om man inte får vara publik tillsammans med Tomas Tranströmer arrangeras en hel del evenemang med hans konst i blickfånget, från Teater Jarmos föreläsning och recitation i sin källarlokal i Tranås till popigare mediaspektakel på Nalen.

Kungliga bibliotekets utställning heter Tranströmer och världen. Den har varit igång en tid och avslutas den 20 januari. I centrum står poetens översättningar till andra språk: 140 böcker till 34 idiom. I samband med utställningen visas också James och Charles