Meny Stäng

The Nationals Boxer: Att stå inuti en tom smoking

Av Henrik Karlsson

The National. Foto: Mike Christie.
The National. Foto: Mike Christie.

Som få andra har The Nationals Matt Berninger lyckats öppna dörrarna in bakom ögonen på människan, som hon ter sig efter att ha fångats in av det moderna livet. Men vad är det som gör att gestaltningen i texterna upplevs som så närgångna?

”Boxer är en man som helst av allt skulle slå sönder möblerna omkring sig, men som istället kryper ihop och gömmer sig under skrivbordet på sitt kontor.” Så förklarade The Nationals sångare och textförfattare Matt Berninger tematiken på bandets kritikerhyllade album Boxer från 2007. Han skulle lika gärna ha kunnat citera sina egna rader från albumets andra spår, ”Mistaken for strangers”; det rör sig om ”another uninnocent, elegant fall into the unmagnificent lives of adults”.

The National är ett Brooklynbaserat indierockband med rötterna i Ohio. Sedan starten 1999 har bandet tack vare ett gediget hantverk steg för steg vuxit sig allt större för varje album. De första två passerade relativt obemärkt och det var inte förrän den tredje skivan, Alligator, som vindarna började att vända. Och när väl albumet Boxer släpptes var genombrottet ett faktum. På fjärde albumet visade bandet sin fulla bredd med moget avvägda arrangemang som rymde elgitarrmangel såväl som polyrytmiska pianon och minimalistiska brassfanfarer.