”Mitt kreativa liv är annars mycket tråkigt”: Om kreativitet med Cecilia Persson

Av Peter Nyberg

Cecilia Persson. Foto: Vera Persson
Cecilia Persson. Foto: Vera Persson

Cecilia Persson ägnar sig åt poetisk Performance hon driver litteraturscenen på reastaurang Viva, hon ägnar dagarna åt skådespeleri och film i ett skurhinksprojekt och hon skriver poesi. Det finns således få människor som är mer kreativa än Cecilia Persson.

Hur fungerar kreativitet för dig i vardagen?
En positiv sak med att vara en kreativ person är att det har lärt mig, eller gett mig förmågan att improvisera i vardagen och ”ta saker som det kommer”. Mina barn är vana vid att pengar kommer och går och när familjen är pank är den pank och när det finns pengar är det fest. Nackdelen är att min tolerans för tröghet i system-kulturbyråkrati- är att jag vill fylla pärmar med innehåll än att sitta på meningslösa möten som ger snygga pärmar, men ringa innehåll, så att säga. Mitt kreativa liv är annars mycket tråkigt i sin grundstruktur och är privat bedrövligt ospontan. Går upp tidigt varje morgon, veckans alla sju dagar. Skriver några timmar. Simmar eller promenerar. Handlar och lagar mat. Struktur och disciplin är andra sidan av det ”kreativa myntet” och jag är en person som behöver strikta rutiner för att både få utlopp för min kreativitet och att ”tygla” den.

Vad är kreativitet för dig?
Våga utforska nya saker. Ha visioner. Vara nyfiken. Vilja gå sin egen väg. Nyfikenhet. Glädje. Motsatsen till rigiditet och dogmatik.

Hur kan man göra sig själv kreativ?
Kan man det? Genom att våga bejaka vad man känner och vill. Vill man skriva, så skriv. Vill man måla, så måla. Tror kreativa personer är kreativa för att de inte kan vara annat.

Vilka kreativa sätt att få ut sin poesi finns?
Poetisk Performance som jag gjorde i Lund, då satte jag poesi på träd, matade ankor med bokstavskakor, målade poesitavlor. Just nu arbetar jag mycket med film och teater. Form och förmedling handlar också om värderingar och formkonventioner. Jag älskar tidskrifter och samarbetar mycket och gärna med tidskrifter. Tycker det är nättidskrifterna som står för det innovativa, och mest spännande i poesiSverige.

Hur använder man kreativitet som poet?
Genom att skriva 🙂

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

2 × 2 =