Meny Stäng

Slamet i Sverige: Vidar Berg

Av Peter Nyberg

Vidar Berg. Foto: Privat
Vidar Berg. Foto: Privat

Berätta vad vilka Poetry Slam Sverige består av och vad ni ägnar er åt.

Poetry Slam Sverige är en nybildad riksorganisation som organiserar arrangörer och producenter av poetry slam och estradpoesi. Poetry slam arrangeras i Sverige av många olika organisationer, en del arrangerar enskilda tävlingar eller föreställningar och andra tar ut lag som tävlar i svenska mästerskapen som hålls varje år över kristi himmelsfärdshelgen. Vi försöker hjälpa alla de här organisationerna att samarbeta och utvecklas, vi vill också sprida information om poetry slam och göre fenomenet mer etablerat som kulturform.
Vad består skillnaden mellan skriven och talad poesi i?

Egentligen finns det ingen skillnad förutom den uppenbara, det går att läsa poesi som är skriver för att framföras högt och vice versa. Det som händer när poesi får en röst och en kropp är att den blir levande i rummet. Det går att lika estradpoesi vid en teaterpjäs där den skrivna poesi är manus men framträdandet, skådespelarnas prestationer gör verket levande. Istället för att poesin är en enbart konstnärlig produkt som konsumeras i ensamhet blir den till en kommunikation som tilltalar alla åhörare i rummet direkt.
Har ni några tips åt poeter som vill ägna sig åt talad poesi?

Läs dina texter högt för dig själv, även under processen, när du håller på att skriva. Prova gärna ord, fraser, rim och så vidare i munnen och hör hur det låter. Öva gärna på att läsa dina texter högt inför vänner eller familj innan du ställer dig på en scen och läser. Ofta finns det möjlighet att läsa på öppen scen om det känns läskigt att kasta sig ut i en tävling.

Det finns många tips på hur man skall och inte skall skriva poesi men ett problem med nästan alla är att de är beroende av vilken typ av poesi du vill skriva, därför vill jag inte