Meny Stäng

Ett potatisfält i Polen: Les Murray på turné 2007

Av Peter Björkman

Les Murray. Foto: Peter Björkman
Les Murray. Foto: Peter Björkman

Les Murray har kallats Australiens nationalskald och finns alltid på listan över Nobelpriskandidater. Vissa kallar honom också konservativ lantis.

Det är maj 2007 och Murray är på turné. Efter ett tiotal läsningar i Tyskland har han nu kommit till Sverige. Det vet jag ingenting om. Men min fru Maria vet. Hon har tagit mig med på en resa ut i det blå, en helg där jag bara har att följa med. Jag vet inte vart vi skall eller vad vi skall göra. Vi åker söderut, från hemmet i östgötska Boxholm, med frun vid ratten. Plötsligt ber Maria mig att öppna handskfacket och läsa en bunt papper inför en Horisontintervju hon låtit arrangerat och som vi skall göra på kvällen.

Jag blir mycket överraskad. Pappren i handskfacket innehåller information om Les Murray och hans liv, som Maria kopierat upp till mig som underlag. Intervjun skall ske efter den australiensiske poetens läsning på poesiklubben nummer ett i Malmö, Inkonst!

Vi kommer dit, möts av Les Murrays översättare Jonas Ellerström och ett par av Lyrikvännens redaktörer. Arrangörerna från föreingen Stanza är också där. De berättar att vi får intervjua Les innan hans uppläsning (som blir fullsatt och bejublad). Les Murray kommer fram till oss i sällskap med sin kvinnliga manager/reseledare som talar om för Les hur länge vi kan samtala (cirka en timme). Det är oerhört viktigt för Les Murray att schemat är ordentligt fastlagt och han behöver ett väl inrutat schema. Hans manager/reseledare berättar också noggrant för honom vad som är att vänta efter intervjun – med tider för uppläsning och mat. Murray har Aspergers syndrom och som för många med diagnosen är det också för Murray absolut nödvändigt med ett välordnat schema för att han skall kunna fungera optimalt.