Meny Stäng

En afrikansk röst: Roy Isaksson presenterar Chenjerai Hove

Av Roy Isaksson

Chenjerai Hove 2008. Foto: PEN American Center och Beowulf Sheehan.
Chenjerai Hove 2008. Foto: PEN American Center och Beowulf Sheehan.

En av vår tids stora intellektuella afrikaner lever för närvarande i Norge. Roy Isaksson har översatt Chenjerai Hove poesibok Blind Måne, låter Populär Poesis läsare ta del av tidigare oöversatta dikter och presenterar här poeten.

Chenjerai Hove är en frispråkig samhällskritiker, starkt medveten om den koloniala erans orättvisor, såväl som turbulensen i dagens Zimbabwe. Han är romanförfattare, poet, essäist och föreläsare.

Hove föddes 1956 på landsbygden nära gruvstaden Zvishavane i Zimbabwe. När han var tio år flyttade föräldrarna till Kadoma väster om Harare. Chenjerai utbildade sig till grundskolelärare och arbetade i yrket 1977–1981.

Därefter blev han litterär redaktör, först på Mambo Press och senare på Zimbabwe Publishing House. Han var också en av grundarna av ZIWI (Zimbabwe Writers Union) och senare dess ordförande.

Hove har rest vida omkring både i Afrika, Europa och USA på föreläsningsturnéer. Han har varit writer-in-residence vid universitet i Zimbabwe, Leeds i England, Oregon i USA och Leiden i Tyskland.