Meny Stäng

Erotikon: Att skriva sig in i sin kropp

Av Peter Nyberg

Pierre M Vineland och Carolina Sorabowska med sin son Norne. Foto: Peter Nyberg.
Pierre M Vineland och Carolina Sorabowska med sin son Norne. Foto: Peter Nyberg.

Skrivargruppen Erotikon ägnar sig åt att skriva litteratur med erotiska inslag. Den gemensamma metoden innebär att medlemmarna öppnar sig och undersöker sin egen sexualitet.

– Text ska kännas i kroppen, det är så vi kom in på sexualitet, säger Carolina Sorabowska.

Hon är en av tre kärnmedlemmar i skrivargruppen Erotikon som har sitt centrum i Skaparhuset Creatorium, ett stort, rött trähus mellan Väderstad och Ödeshög. Skrivargruppen startades 2005, då medverkade sju medlemmar som träffades ungefär varannan månad och pratade om sina texter och om människors beteende. De flesta bodde i området medan andra, till exempel Carolina Sorabowska åkte från Uppsala för att vara med på träffarna. Sammankomsterna blev allt viktigare och närheten mellan medlemmarna kulminerade 2009.

– Vi delade en vision om hur text skulle skrivas. Även de medlemmar som inte skrev utifrån visionen var med och pratade eftersom samtalen intresserade dem.

Visionen
Visionen som Carolina Sorabowska pratar om fungerar som ett manifest och innebär att skönlitteratur ska skrivas på ett konkret sätt, till skillnad från den abstrakta litteratur som i hög grad florerar idag. Texterna ska kännas i kroppen när de blir lästa. Med de utgångspunkterna kom skrivargruppen fram till att det effektivaste var att skriva i jag-form eftersom de upplevde det som att texterna kom närmare läsaren då än när de skrev i tredje person.

– Ett av de bästa sätten att få det att kännas i kroppen är skildringar av sexuella möten.