Meny Stäng

E som i Everett som i Eels

Av Lars Hollén

Eels

I filmen Shrek vandrar huvudpersonen och den vackra prinsessan Fiona över ängarna och fångar en groda och en orm, som de sen blåser upp likt Skänninge marken-ballonger (de där dyra för 60 – 80 kr). Allt detta medan låten ”My Beloved Monster” av Eels klingar ut. Hela scenen är en parodi på en arketypisk romantisk ”hon och han-scen”, av en typ som vi haft sen Wuthering Heights dagar. Minst.

För de allra flesta är detta den första kontakten med det amerikanska bandet Eels (utan bestämd artikel). Till pop-musik i Beatles anda, med starka melodier och genomtänkta arrangemang berättar Eels om självmord, olika beroenden, psykisk sjukdom och annat roligt.

Som många andra band har Eels en stark man (även om ordet stark blir något missvisande), Mark Oliver Everett, även kallad E. Han skriver låtarna och är den drivande personligheten. Det är stor omsättning på bandmedlemmar och E samlar de musiker som behövs för olika skivor och turnéer.

Fult blir vackert
”My Beloved Monster” kan tjäna som en bra inledning till Eels och Everetts ljud- och ordvärld, där det hårda och fula får skava mot det mjuka och vackra. Låten finns med på CD:n Beautiful Freak och titeln visar vad det handlar om – det vackra är det fula och det fula är det vackra. Känslan av utanförskap är stark.

she will always be the only thing
that comes between me and the awful sting
that comes from living in a world that’s so damn mean

my beloved monster is tough
if she wants she will disrobe you
but if you lay her down for a kiss
her little heart it could explode

I sången ”Novocaine” for the Soul, från samma platta, är livet svart, mycket svart. (Novocaine är ett bedövningsmedel, som förr användes mest av tandläkare.) För att livet ska orka levas, måste själen bedövas. Novocaine kan vara ett sätt. Bedöva er, snarare än berusa er!

life is hard
and so am i
you’d better give me something
so i don’t die

novocaine for