Meny Stäng

Frankenstein, Michael Cane och Kent

Av Peter Nyberg

Kent

När TS Eliot 1948 tilldelas nobelpriset i litteratur får han det för att ha skapat ett nytt sätt att skriva poesi. The Waste Land (1922) är ett typexempel på stilen som innebär att myter och populärkulturella företeelser sys ihop med hjälp av poetens ord i något som kan liknas vid ett lapptäcke. Precis som lapptäcket har helheten en helt annan funktion än de enskilda lapparna. I allt högre grad har Joakim Berg, textskrivaren i Kent, anammat sättet att skriva musiklyrik på. Referenser både till klassiker och populärkultur vidgar texterna och gör så att de blir både djupare och mer intressanta att studera.

Sundance Kid
Redan i titeln på den första låten på Vapen & ammunition hänvisas till Sundance Kid, som är en mytologiserad västernskurk. Hans egentliga namn var Harry A. Longabaugh, men efter att ha suttit i fängelse i staden Sundance tog han artistnamnet Sundance Kid. Han var medlem i Wild Bunch, ett ökänt gäng tåg- och bankrånare runt sekelskiftet. Tillsammans med Butch Cassidy flydde han till Argentina och vidare till Bolivia där Sundance kid ska ha skjutits av soldater. Liken som bevisade revolvermannens död ska dock ha varit fabricerade. Enligt vissa källor levde och dog Sundance Kid i USA 1936.

En del av mytologiseringen av skurken står Hollywood för genom filmen Butch Cassidy och The Sundance Kid från 1969, där Robert Redford spelar Sundance Kid och Paul Newman gestaltar Butch Cassady. I slutscenen har de tagit skydd i ett förfallet hus, de är skadade och har i det närmaste slut på ammunition. Utanför väntar mängder av soldater från den bolivianska armén. I ett sista desperat försök att nå sina hästar rusar de två rånarna ut. Det sista som hörs i filmen är hur de bolivianska trupperna avlossar sina gevär.

Så hur använder sig Jocke Berg av symbolen? Naturligtvis skapar han inget västerlandskap utan förlägger sångens handling till nutiden och den unga människans hopp, om vind i håret och om att slåss mot dumheten. Den blinda tron sägs vara ett farligt vapen. Med musikens hj