Meny Stäng

Bollen var ju död, en meter

Av Bo Bjelvehammar
Denna text tillägnas Anna Andersson, Ciddens mor

Bengt Cidden Anderson. Foto: Scanpix
Bengt Cidden Anderson. Foto: Scanpix

Läckeby ligger runt 17 km norr om Kalmar och ett stenskott österut ligger Kalmar sund. Samhället har fått sitt namn efter Läckeby gods. Det är ingen plats för trendnissar och ungdomar, där händer ingenting.

Jo, där händer små saker: en älgko har påkörts vid Läckeby Eltjänst, Jeanette och Morgan har bytt till blyinfattade fönster, kyrkan i Ryssby kalkas och Roland vikarierar som vaktmästare på idrottsplatsen, Åbyvallen, benämnd så efter den gamla byn Åby.

Det finns andra sätt att beskriva Läckeby;

Läckeby ligger som ett dockskåp på vägen mellan Stockholm och Köpenhamn. På examensdagen 1959 störtade ett flygplan i byn och dödade några kor. Före och efter denna milstolpe i vår historia har det inte hänt något.

Det är inte sant; ”1611 brände danskarna hus och kyrka, dessutom har moderniteten kommit till byn, några av invånarna har skaffat parabolantenn, några andra wokpanna”. För den beskrivningen svarar Bengt Cidden Andersson, rörmokare och kulturprofil med ett betydande antal diktsamlingar om arbetsliv, kärlekskonst och fotboll bakom sig. Hela hans verk härstammar från den stora metropolen Läckeby, där intet mänskligt är främmande.

Läs hela texten i Fem år i poesins tjänst – Populär Poesis jubileumsbok. Du köper den här: Kiosk

Nu får jag sorgligt nog använda ordet var, Cidden dog en av de första dagarna i januari