Meny Stäng

Kraften från ovan och kräftan från nedan

Av Mats Hansson

Maria Appell
Illustration: Maria Appell

Sjön ligger spegelblank, inte en krusning, kav lugnt. Kräftfisket var redan igång och stämningen var som alltid något spänd i dessa tider. Misstänksamheten och avundsjukan slog igenom i den lilla byn när kampen om fångsten och kräftorna påminde.

Det som glittrar på ytan
förbyts i djupets dunkel
avundsjukan var blå-grön
som kräftans färgade blod

Hasse stod vid sjöboden vid vattenbrynet och funderade i egna tankar, lite hemlighetsfull. Ekan var tjärad och tätad och prästen i byn, Artur, hade lovats att få följa med och vittja dom utlagda kräftburarna. Löftet hade givits under vintern en kylslagen dag men i värmen framför brasan med några whisky innanför västen. Långt borta var nu vintern denna augustidag, så varm att luften dallrade. Hasse tittar ivrigt på klockan och snart skulle Artur ansluta sig. Han funderar lite över ekan, som var i minsta laget för två såpass stora män. De vägde var och en över 100 kilo och tillsammans upp mot 250, där båtens bärkraft låg någonstans.

Tyngden och tankarnas möte
ska flyta tillsammans
längs en åder, bära eller brista

Så kommer Artur, glad och förväntansfull, skakar artigt hand med Hasse och tittar samtidigt upp mot himlen och säger att ”Herren är nog med oss idag.” Hasse svarar att ”kräftorna får vi nog se till att ta upp av egen kraft utan någon hjälp från ovan eller högre makter.” När allt var riggat lyftes båten i vattnet, dom klev ombord med Hasse vid årorna. Sakta glider båten ut på den vykortsvackra sjön, lämnade ett obetydligt svall efter sig men med vattenlinjen al