Meny Stäng

Malin Asplund

Malin Asplund

Vilken var den första poesi som du blev berörd av? Hur är poesi som du berörs av? Har du någon favoritpoet?
Den första poesi jag blev berörd av var när jag av författaren Benkt-Erik Hedin fick en diktsamling han skrivit, ”Dikter tillsammans”. Jag kan ha varit elva eller tolv år och det är mitt tidigaste minne. Förutom det är jag uppväxt med författande föräldrar som tidigt gav mig tillgång till poesi och övrig text. Poesi jag berörs av idag är den omde stora livsinsikterna, dödens slutgiltighet, kärlekens kraft och livets korta varande. Jag har, förutom de gamla storheterna som t.ex. Pär Lagergvist, Karin Boye och Edith Södergran, en klar favorit i Eeva Kilpi.

Vad skriver du om? Hur medveten är du om formen på dina dikter? Varifrån får du inspiration?
Jag skriver, hur klyschigt det än må låta, ur hjärtat, ur mitt inre, ur ett driv att förstå och bli förstådd. Betraktande livet och döden. Jag skriver så det tilltalar mina ögon estetiskt men tar ingen hänsyn till formen i övrigt. Inspirationen kommer från allt runt mig, barnen, kärleken, politiken, världens storhet eller skosnörens förmåga att knyta upp sig själv. Häpnaden och vördnaden är, skulle jag själv säga, min största tillgång.

Varför valde du att publicera dig på nätet? Har kommentarerna som du har fått utvecklat ditt skrivande? Publicerar du dig på flera olika forum samtidigt?
För att nå andra människor, testa hur långt mina dikter kunde beröra. Kommentarer är ofta inte konstruktiva vilket jag tycker är fullkomligt ok. För mig är det stöd att fortsätta uttrycka mig, givetvis är bekräftelsetörsten närvarande. Jag publicerar mig inte på fler ställen, hittills.

 

sonen till en mor

alla dina ord börjar med h

mina börjar med kärlek

dina ögon ser ingenting

inom dig växer oceaner

i allt är du magisk

om du bara visste vad himlen var

hur molnen seglade och fåglarna sjöng

jag ger det till din barnasjäl

som tårar i nattens tomma rum

 

november

vi springer ifatt

längtan och liv

i mitt hjärta

virvlar höstlöv

röda

november kommer aldrig igen

 

häpnad (jag åker till Ikea en annan dag)</