Meny Stäng

Edgar Allan Poes korp

Av Peter Nyberg

Edgar Allen Poe
Edgar Allan Poe

Inte sällan häpnar jag över anglosaxisk poesis förmåga att överta andra medier med populärkulturens spridningsfält. Fraser smyger sig in i serier och filmer som annars inte i första rummet gör sig kända för sitt intellektuella djup: TS Eliots ”April is the cruellest month” slinker sig in i Beverly Hills när Brenda och Brandons mamma sitter och räknar på familjens ekonomi, till exempel. När det gäller Edgar Allan Poes The Raven kan hela enskilda avsnitt vara uppbyggda kring dikten.

I Halloweenavsnittet av The Simpson plockar Lisa, familjens ordningsamma flicka, fram en bok och ska läsa en saga om skräck: The Raven. Dikten i sin helhet illustreras i avsnittet. Jag upprepar: Lisa tillåts läsa hela dikten i en följd (Nåja, med några avbrott från Bart som tror att det är en skolbok och därför blir otålig). 18 versifierade och rimmade strofer a sex rader. För en svensk känns det orimligt att göra barnprogram av, snarare skulle texten här transformeras till en allvarlig kvart en eftermiddag när de flesta tittare tar sig en tupplur, ungefär som man gjorde med Harry Martinsons Aniara. Möjligen är dikten mer att jämföra med Viktor Rydbergs Tomten som faktiskt gjordes om till en för tiden relativt fartfylld uppläsning tillsammans med Jenny Nyströms bilder ur boken. Summa sumarum, det blir aldrig Simpson när vi i Sverige försöker göra teve av dikt.

Gilmore Girls är inte ens serie som gjort sig känd för sina djupa kulturella anspelningar, även om det förekommer en del cineastiska övningar. Inte desto mindre anordnar den lilla byn Stars Hallow, där Lorelai och Rory, seriens huvudpersoner bor, en The Raven-läsningstävling. Under ett avsnitt invaderas småstaden av amishliknande Poe–look alike som alla bär omkring på en uppstoppad korp och ser allvarliga, näst intill psykotiska, ut. Visserligen förekommer inte några längre upplästa partier men avsnittets dialog anspelar ständigt på partier ur dikten. Samtidigt som man skojar med sättet som dikten läses upp, det seriösa, stela, så kvarstår efter avsnittet en kä