Meny Stäng

Verner von Heidenstams poesi

Av Peter Nyberg

Verner von Heidenstam i biblioteket på Övralid. Foto TT
Verner von Heidenstam i biblioteket på Övralid. Foto TT

Ingvar Holm är en av Sveriges mest framträdande kännare av Verner von Heidenstam. Han är professor emeritus och är kanske mest känd för allmänheten som domare i teveprogrammet Kvitt eller dubbelt. Anna-Lena Höglund är ordförande i Heidenstamsällskapet. De svarar var för sig på några frågor om poeten. Ingvar Holm är först ut.

Vad grundar sig ditt intresse av Heidenstam i, det biografiska eller i poesin?
I poesin – obetingat!

Vad var det du fastnade för hos poeten?
Han är en ordens magiker. Men lika spännande som orden är hans diktnings metrik och det äventyr som ligger i hans fantasi. Han är med andra ord en trollkarl vilket jag inte är säker på att han skulle finna smickrande om jag hade sagt det till honom personligen.

Finns något favoritcitat?
Alltför många citat tänker jag på just nu för att det skulle vara praktiskt att räkna upp dem, men redan som student fastnade jag för Gullebarns vaggsånger (bland annat för att så många hade ansett sångerna obegripliga!). Jag skrev den gången en analys och tolkning, som jag lät ligga opublicerad till Heidenstams 100-årdsdag 1959 då BLM bad att få trycka den. Den finns nu omtryckt i min essäsamling ”De olydigas litteraturhistoria” (Carlssons förlag, 2005, sid. 345-380). Gullebarns vaggsånger finns i