Irrlicht

Irrlicht forla

Förläggaren Håkan Jonson svarar på fyra frågor:

Varför startade Irrlicht?
Irrlicht startades utifrån ett gemensam behov av att skapa något fysiskt och kompromisslöst men också som ett sätt att tvinga fram en kontakt med – och samtidigt formulera vår individuella smak och tycke gällande – kulturyttringar som tidigare varit oss aningen främmande, däribland poesi. Irrlicht är inte ett renodlat bokförlag utan har som ambition att ge ut musik, ljud- och bildkonst såväl som litteratur i olika former.

Försörjer ni er på förlagets verksamhet och kringverksamhet?
Nej. Irrlicht har en uttalad icke-vinst policy där eventuellt överskott direkt omsätts i nya projekt. Vi är två som driver bolaget / förlaget och försörjer oss båda på annat arbete. Genom att hålla verksamheten fri från eget vinstintresse hoppas vi kunna bibehålla den rena upptäckarglädjen och det självklara i valet att ge ut det som berör oss snarare än vad som för tillfället är gångbart eller vi tror oss kunna kränga.

Vad anser du om poesiutgivningen i Sverige?
Stundvis väldigt spännande. Givetvis finns det mycket att önska vad det gäller utgivningen på de stora förlagen (kvantitet, ledtid, bredd, etc), men å andra sidan bidrar detta till hög kvalitet och intressanta titlar på mindre förlag.

Vad saknas i den svenska poesin?
Läsare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

tre × ett =