Frågor och svar med Populär Poesis nya kritikredaktörer

Frågor och svar med Populär Poesis nya kritikredaktörer

av Totte Appelvik Lax och Alice Hansen

Totte: Hej Alice!

Alice: Hej Totte!

Totte: Berätta vad du läser just nu.

Alice: Jag är en spretig läsare. Just nu håller jag på med Mördarens mamma av Ida Linde, Ariel av Sylvia Plath, Ojämlikhetens nya geografi av David Harvey och Motståndets estetik av Peter Weiss. Vad läser du?

Totte: Jag läser Ann Jäderlunds Kalender röd och en antologi med svensk 80-talspoesi. Vad ser du mest fram emot i ditt arbete med Populär Poesi?

Alice: Att få läsa och arbeta med skribenternas texter! Vad ser du fram emot?

Totte: Precis samma sak! Tidigare redaktör Helena Lie har genom sitt arbete tillsammans med skribenterna gjort Populär Poesi till en unik plats för kritiken, och just detta vill vi förvalta. Plus att jag tycker att det känns så fint att få jobba med en fysisk trycksak samt att få fördjupa mig i poesiutgivningen. Hur hamnade vi här?

Alice: Det är en bra fråga. Vi träffades på författarskolan på Biskops Arnö och började ganska tidigt prata om kritik och vad kritik kan vara. Vi skrev kritik för Populär Poesi. Jag tror att vi båda har en önskan om att tänka på och närma oss en förståelse av litteraturen i allmänhet och kritiken i synnerhet.

Totte: Just så! Vad ska du göra idag?

Alice: Jag har precis fått semester och har min syster på besök, så vem vet, kanske bada och försöka glömma att apokalypsen är här. Vad ska du göra?

Totte: Jag är på blixtvisit i Malmö, ska träffa vänner och sen läsa godnattsagor för mitt gudbarn. Vi ses!

Alice: Vi ses!